Zeleni most sa dvije trake i vidikovcem

Vesna Popović
Zeleni most sa dvije trake i vidikovcem

Banjaluka - Novi Zeleni most sa dvije saobraćajne trake, pješačkim i biciklističkim stazama te vidikovcem sa kojeg bi se pružao pogled na gradsku plažu, trebalo bi da bude izgrađen do kraja 2018. godine.

Rečeno je to juče u Gradskoj upravi na prezentaciji idejnog rješenja novog mosta sa pristupnim saobraćajnicama koji bi trebalo da bude građen na lokaciji sadašnjeg, lani zatvorenog za saobraćaj vozila zbog teških oštećenja.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da je procijenjena vrijednost investicije na bazi idejnog projekta dva miliona KM.

- Na februarskoj sjednici Skupštine grada će biti odluka da se kroz emisiju obveznica ili kroz kreditno zaduženje obezbijedi potreban novac za realizaciju nekoliko kapitalnih projekata za ovu godinu koji nisu uvršteni u budžet grada, a među njima i ovog. U martu bi trebalo da raspišemo tender za izbor izvođača radova i na ljeto da krenemo sa gradnjom. Tako bi grad do kraja godine trebalo da dobije novi most između Obilićeva i Kočićevog vijenca - kazao je Radojičić.

Dodao je da će odlukom Skupštine grada biti planirano oko pet miliona KM za nekoliko projekata.

- Pored novog Zelenog mosta, iz sredstava će biti finansirana i gradnja dijela ulice Kralja Aleksandra, nastavak gradnje istočnog tranzita, koji bi trebalo da uključi spoj prema novom Zelenom mostu, izgradnja vodovodnog podsistema "Zvijezda" u sklopu sistema "Crno vrelo" i završetak rekonstrukcije objekta Šoping centra u sportsku dvoranu - naveo je Radojičić.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj Slaviša Sandić je kazao da je Zeleni most važna tačka za spajanje zapadnog i istočnog tranzita.

- Njegova izgradnja će doprinijeti rasterećenju saobraćaja. Gradonačelnik je formirao komisiju koja će sa gradskim arhitektom dati sugestije prilikom izrade konačnog projekta kako bi most imao i određenu estetiku - kazao je Sandić.

Predstavnik firme "IMK Konstruktor". koja je uradila idejno rješenje. Nebojša Prostran kazao je da će most biti ukupne dužine 80 metara.

- Imaće interesantnu rasvjetu i vidikovac na sredini mosta, a ispod vijenaca mosta biće postaljeno LED osvjetljenje - kazao je Prostran.

 Poslovni prostori

Igor Radojičić je rekao da grad izdaje poslovne prostore DNS-u i SNSD-u na osnovu ugovora koji su potpisani prije deset godina.

- Ne znam koliki su iznosi koji se uplaćuju za zakup, ali obje stranke redovno izmiruju svoje obaveze. GO SNSD-a već mjesecima traži novi prostor jer su troškovi prostora koji se trenutno koristi izuzetno veliki, tako da očekujem da će se GO SNSD-a uskoro odseliti sa te lokacije - rekao je Radojičić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana