Жалбе закочиле мјерење загађења ваздуха у Бањалуци

Весна Поповић
Жалбе закочиле мјерење загађења ваздуха у Бањалуци

Бањалука - Квалитет ваздуха у Бањалуци није контролисан скоро годину због проблема са јавним набавкама, а градске власти тврде да не могу ништа учинити да ријеше тај проблем.

Према информација из Градске управе посљедње мјерење квалитета ваздуха урађено је у јуну 2017. године, односно прије 11 мјесеци.

Градоначелник Игор Радојичић рекао је да је таква ситуација настала јер се искомпликовао тендер за избор фирме која би била задужена за тај посао.

- То се већ претворило у сапуницу која се налази у петом циклусу разних жалби - казао је Радојичић.

Објаснио је да је град лани расписао јавни позив за мјерење аерозагађења те да су се на тендер пријавила два института.

 - Изабран је онај који је понудио повољнију понуду, а други се жалио на ту нашу одлуку Канцеларији за жалбе БиХ. Они су прихватили ту жалбу, односно поништили су наш избор првог института - казао је Радојичић.

Навео је да је Градска управа након тога, поштујући одлуку Канцеларије за жалбе БиХ, посао додијелила другом институту.

- Све се још више закомпликовало када се на избор другог института жалио институт који смо првобитно изабрали. Канцеларија за жалбе БиХ је прихватила и ту жалбу - казао је Радојичић. Град је, након што су оба института дисквалификована, поништио тендер.

- На то поништење се поново жалио институт који је у првом кругу био првопласирани и Канцеларија за жалбе је ту жалбу прихватила и вратила у игру тај институт. Сада се, према мојим сазнањима, на ту одлуку жалио други институт и морамо сачекати да видимо шта ће даље бити - рекао је Радојичић. Истакао је да процеси одлучивања о жалбама трају и по неколико мјесеци те да не зна када би ова ситуација могла бити разријешена.

- Улагање жалби може трајати годинама и ми не можемо ништа урадити да бисмо убрзали процес одлучивања. Сличну ситуацију смо имали са тендером за израду урбанистичког плана, који је три године био закочен због жалби које су улагане. У међувремену, не можемо никога ни ангажовати да обавља тај посао јер Закон о јавним набавкама каже да фирму морамо изабрати кроз тендер - навео је Радојичић.

Грађани сматрају да тај проблем мора што прије бити ријешен, јер не знају какав ваздух удишу.

  • Морамо знати какав ваздух удишемо и бирократија не би смјела бити препрека - казао је Драго Рајковић.

Мјерено на три локације

Покретне еколошке лабораторије за мјерење аерозагађења налазиле су се на три локације у граду. Квалитет ваздуха је мјерен у центру града код објекта “Пошта”, у насељу Борик код градске “Топлане” и на Паприковцу код “Електропреноса”. Мјерене су концентрације сумпор-диоксида, угљен-моноксида, азотних оксида, олова, бензена, приземног озона, арсена, кадмијума, никла, бензо(а)пирена и лебдећих честица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана