Zajedničkim trudom ruše predrasude

Ivana Kardum
Zajedničkim trudom ruše predrasude

Banjaluka - Projekcijom filma “Ne izostavljajte nas”, igrom i pjesmom obilježen je Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom, a djeca i mladi ukazali su na jedinstvenost u svojoj različitosti i još jednom pokazali da zajedničkim snagama mogu srušiti sve predrasude koje ih okružuju.

Na manifestaciji, koja je održana u četvrtak uveče u Banskom dvoru Kulturnom centru, bogatim kulturno-umjetničkim programom predstavila su se djeca i mladi sa Daunovim sindromom, ali i mališani sa ostalim poteškoćama u razvoju. Poruka koju su poslali je da kultura pripada i njima, kao i pravo na školovanje, zaposlenje i sport.

Organizator ove manifestacije bio je banjalučki Centar za podršku porodicama djece i osoba s poteškoćama “Dajte nam šansu - Zvjezdice”, a direktorica ovog centra i majka djevojčice sa Daunovim sindromom Željka Perišić-Ninković istakla je da je cilj da budu pokazane mogućnosti djece i mladih sa Daunovim sindromom, ali i svim ostalim poteškoćama.

- Da bismo na dan predstavljanja široj javnosti vidjeli da kultura pripada i mladima sa Daunovim sindromom, ali i svim ostalim osobama sa smetnjama u razvoju, oni se za ovu manifestaciju pripremaju i vrijedno vježbaju tokom cijele godine - rekla je Perišić-Ninković i istakla da bi sličnim programima trebalo obuhvatiti djecu sa smetnjama u razvoju iz cijele Srpske, a ne samo sa teritorije grada.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić ukazao je na to da stereotipi prema osobama sa Daunovim sindromom u društvu i dalje postoje.

- Osobe sa Daunovim sindromom nisu drugačije, zato treba da radimo u okviru samog društva da bismo im omogućili da se tako i osjećaju - rekao je Šeranić i istakao da sistem socijalne zaštite treba obezbijediti dovoljan broj stručnih radnika, koji će djeci i njihovim roditeljima pružiti bolju sigurnost.

Defektolog Centra “Dajte nam šansu - Zvjezdice” Milica Bosiljčić rekla je da se, iako je rad sa ovim mališanima zahtjevan, uloženi trud na kraju isplati, jer je vraćen na najljepši način.

- Oni ne mogu razumjeti podsmijavanje i nerazumijevanje drugih, jer prihvataju svakog pojedinca i očekuju da će i ljudi biti takvi prema njima - kazala je Bosiljčićeva. Istakla je da društvo ne posvećuje dovoljno pažnje ovom problemu, jer njima nije dovoljan samo jedan dan u godini.

- Trudimo se da organizujemo što više aktivnosti, radionica i posjeta raznim institucijama da bismo ih uveli u društvo, kada već ono njih zanemaruje - dodala je Bosiljčićeva.

Podrška

Ove godine ambasadorka manifestacije je bila Emilija Boškić. Veče su svojim nastupima uljepšali i Luka Davidović, djeca iz Centra “Zaštiti me”, Vokalnog ateljea “MaMa Vodž”, Plesnog studija “Citdž Jazz”, KUD-a “Čajavec”, kao i prijatelji iz Udruženja roditelja “Duga”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana