Заједничким трудом руше предрасуде

Ивана Кардум
Заједничким трудом руше предрасуде

Бањалука - Пројекцијом филма “Не изостављајте нас”, игром и пјесмом обиљежен је Свјетски дан особа са Дауновим синдромом, а дјеца и млади указали су на јединственост у својој различитости и још једном показали да заједничким снагама могу срушити све предрасуде које их окружују.

На манифестацији, која је одржана у четвртак увече у Банском двору Културном центру, богатим културно-умјетничким програмом представила су се дјеца и млади са Дауновим синдромом, али и малишани са осталим потешкоћама у развоју. Порука коју су послали је да култура припада и њима, као и право на школовање, запослење и спорт.

Организатор ове манифестације био је бањалучки Центар за подршку породицама дјеце и особа с потешкоћама “Дајте нам шансу - Звјездице”, а директорица овог центра и мајка дјевојчице са Дауновим синдромом Жељка Перишић-Нинковић истакла је да је циљ да буду показане могућности дјеце и младих са Дауновим синдромом, али и свим осталим потешкоћама.

- Да бисмо на дан представљања широј јавности видјели да култура припада и младима са Дауновим синдромом, али и свим осталим особама са сметњама у развоју, они се за ову манифестацију припремају и вриједно вјежбају током цијеле године - рекла је Перишић-Нинковић и истакла да би сличним програмима требало обухватити дјецу са сметњама у развоју из цијеле Српске, а не само са територије града.

Министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић указао је на то да стереотипи према особама са Дауновим синдромом у друштву и даље постоје.

- Особе са Дауновим синдромом нису другачије, зато треба да радимо у оквиру самог друштва да бисмо им омогућили да се тако и осјећају - рекао је Шеранић и истакао да систем социјалне заштите треба обезбиједити довољан број стручних радника, који ће дјеци и њиховим родитељима пружити бољу сигурност.

Дефектолог Центра “Дајте нам шансу - Звјездице” Милица Босиљчић рекла је да се, иако је рад са овим малишанима захтјеван, уложени труд на крају исплати, јер је враћен на најљепши начин.

- Они не могу разумјети подсмијавање и неразумијевање других, јер прихватају сваког појединца и очекују да ће и људи бити такви према њима - казала је Босиљчићева. Истакла је да друштво не посвећује довољно пажње овом проблему, јер њима није довољан само један дан у години.

- Трудимо се да организујемо што више активности, радионица и посјета разним институцијама да бисмо их увели у друштво, када већ оно њих занемарује - додала је Босиљчићева.

Подршка

Ове године амбасадорка манифестације је била Емилија Бошкић. Вече су својим наступима уљепшали и Лука Давидовић, дјеца из Центра “Заштити ме”, Вокалног атељеа “МаМа Воџ”, Плесног студија “Цитџ Јазз”, КУД-а “Чајавец”, као и пријатељи из Удружења родитеља “Дуга”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана