За субвенције пољопривредницима у Бањалуци 270 хиљада КМ

ATV
За субвенције пољопривредницима у Бањалуци 270 хиљада КМ

Бањалука - За субвенције пољопривредницима за побољшање квалитета земљишта обезбијеђено је 270.000 КМ, а средства ће бити подијељена путем јавног позива које ће у наредном периоду расписати Центар за развој пољопривреде и села.

За ове субвенције средства су прикупљена на основу накнаде за претварање пољопривредног земљишта у непољопривредне сврхе, а програм кориштења тих средстава донесен је посљедњој сједници Скупштине Града одржаној прошле седмице.

Како је предвиђено програмом, средства ће бити додијељена регистрованим пољопривредним газдинствима која су уписана у АПИФ-у као комерцијално или некомерцијално пољопривредно газдинство, за намјене утврђене Законом о пољопривредном земљишту.

Слиједи доношење Правилника о расподјели средстава којим ће се презицно утврдити сва питања релевантна за правилну расподјелу ових средстава.

Иначе, и у прошлој години издвојена су значајна средства за суфинансирање пројеката чијом реализацијом се стварају услови за оспособљавање неплодног земљишта за пољопривредну производњу.

Према подацима Центра за развој пољопривреде и села, са укупно 327.214 КМ у 2017. години подржано је 97 кандидата, од којих је 45 добило субвенције за оспособљавање и уређење деградираног земљишта, 44 кандидата за поправку и побољшање плодности земљишта и осам кандидата за мелиорацију земљишта слабијег квалитета.
Подстицаји за развој пољопривредне производње

Подсјећамо да је до 23. маја отворен јавни позив за додјелу подстицајних средстава (суфинансирање) и премија за развој пољопривредне производње за 2018. годину. Подстицајна средства за развој пољопривредне производње по овом позиву, додјељиваће се за суфинансирање воћарске и производње у заштићеним просторима, изградње хладњача и сушара и објеката за узгој стоке, набавку опреме и пољопривредне механизације, и др.

Све додатне информације могу се добити у канцеларији Службе за планирање и развој Центра за развој пољопривреде и села или на бројеве телефона: 051/433-639 и 433-622.

Комплетан јавни позив и Правилник погледајте овдје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана