За сеоске водоводе пола милиона марака из градске касе

Весна Поповић
За сеоске водоводе пола милиона марака из градске касе

Бањалука - Из градске касе биће издвојено пола милиона марака за помоћ "Водоводу", јер ово комунално предузеће преузима газдовање над сеоским водоводима, што за собом повлачи и велике трошкове.

У Одјељењу за привреду су рекли да су субвенције планиране због разлике у цијени воде на градском и сеоском подручју.

- "Водовод" преузима од Центра за развој пољопривреде и села управљање сеоским водоводима. С обзиром на то да је цијена воде на селу нижа него у граду, у овогодишњем буџету су планирана средства за дјелимичну субвенцију трошкова на сеоском подручју - рекли су у овом одјељењу.

Додали су да ће субвенције бити реализоване по програму који донесе "Водовод". Из овог предузећа поручују да им преузимање одговорности за сеоску мрежу доноси додатне трошкове, те да су због тога крајем прошле године затражили финансијску помоћ града.

- Одржавање сеоске мреже представља нам велики трошак и свака помоћ је добродошла. Према процјенама за те намјене годишње је потребно око два милиона КМ. Од 500.000 КМ, колико је град планирао да издвоји, дио ће бити искоришћен за плаћање потрошене електричне енергије на препумпним станицама - рекли су у овом предузећу и додали да је само за те намјене годишње потребно више од 500.000 КМ.

Напоменули су да цијена воде са ПДВ-ом, водним доприносом за домаћинства и трошковима за канализацију износи 1,18 КМ по метру кубном, а без канализације 0,90 КМ.

- С обзиром на то да су преузети сеоски водоводи сада дио система "Водовода", на њих се такође примјењује одобрена цијена за категорију потрошача - становништво. Цијена воде коју "Водовод" фактурише сеоским водоводима иста је као и цијена на градском подручју, али без канализације будући да она није изграђена у руралним крајевима - рекли су у "Водоводу" и додали да се наведене цијене примјењују од 1. марта 2015. године, те да ово предузеће није планирало поскупљења воде у 2018. години.

За изградњу водоводне мреже на градском подручју ове године ће из буџета бити издвојено 700.000 КМ у оквиру планова за развој комуналне инфраструктуре. Из Одјељења за комуналне послове раније је наведено да је предвиђен милион КМ за завршетак примарне фазе "Црног врела" и улазак у први подсистем "Звијезда".

Одлука

Скупштина града прошле године донијела је одлуку да предузеће "Водовод" од Центра за развој пољопривреде и села преузме управљање водоводном мрежом и њено одржавање у сеоским мјесним заједницама.

- До сада смо преузели 80 одсто мреже и тај посао би требало да буде завршен до краја ове године - навели су у "Водоводу".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана