За мостове и путеве у Бањалуци више од 10 милиона марака

ATV
За мостове и путеве у Бањалуци више од 10 милиона марака

Бањалука - У изградњу путева и мостова на подручју града идуће године могло би бити уложено више од 10 милиона КМ, изјавио је начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић.

Према планираном буџету, у ове сврхе ће догодине бити уложено више од 5,6 милиона КМ. Међутим, у идућој години очекује нас реализација више већих пројеката, који се настављају из ове године, али и нови мост у Топлицама, због чега ће стварна улагања у путну инфраструктуру, заправо, бити много виша од буџетом предвиђених средстава.

“У наредној години очекују нас и пројекти који су започети у 2018. години, као што су путеви за Мотике и Шарговац, те би уз средства за нови мост у Српским топлицама, за путну инфраструктуру било реализовано више од 10 милиона КМ”,  рекао је Сандић.

Начелник Сандић истиче да је за инвестиционо одржавање, модернизацију и реконструкцију путева на подручју града планирано 4,6 милиона.

“За градске саобраћајнице је планирано три милиона, а за локалне и некатегорисане путеве 1,6 милиона” нагласио је Сандић.

Када је ријеч о градским саобраћајницама, за њихово редовно одржавање биће издвојено 1,3 милиона, а за инвестиционо одржавање, које подразумијева значајније захвате на саобраћајницама, планирано је 1, 7 милиона.

“Ова планирана средства за редовно одржавање афалтних и макадамских саобраћајница одређена су на основу искустава из претходних година и постојећег стања путне мреже”, истакао је Сандић.

Осим градских улица, у граду има и 900 километара локалних и 970 километара некетегорисаних путева. За њихово редовно и инвестиционо одржавање и модернизацију планирано је 1,6 милиона.

“У питању је огромна мрежа путева и надамо се да ћемо у оквиру расположивих средстава успјети да урадимо што више посла како би се они што боље одржавали” закључио је Сандић.

Средствима намијењеним за одржавање путне мреже треба додати и милион КМ за изградњу саобраћајница. Од тога ће највише бити утрошено за изградњу тротоара и бициклистичке стазе у Булевару Десанке Максимовић и уз новоизграђену дионицу источног транзита, као и тротоара и пратеће инфарструктуре у Улици Милана Ракића.

Средства за изградњу и одржавање путева на подручју града планирана се у оквиру програма заједничке комуналне потрошње и уређења грађевинског земљишта, која ће бити разматрана на наредној сједници Скупштине Града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана