Za deficitarna zanimanja 250 maraka mjesečno

Aleksandar Stojanović
Za deficitarna zanimanja 250 maraka mjesečno

Banjaluka - Gradska uprava juče je raspisala konkurs za dodjelu stipendija studentima prvog ciklusa studija, a najviše razloga za zadovoljstvo imaće studenti deficitarnih zanimanja koji će mjesečno dobijati 250 maraka.

 

Konkurs će biti otvoren do 14. novembra, a za stipendiranje studenata iz budžeta je planirano više od pola miliona maraka. Osim za deficitarna zanimanja, predviđene su i stipendije prema socijalnom statusu i po osnovu uspjeha na studiju, koje će iznositi po 130 maraka mjesečno.

- Deficitarna zanimanja za akademsku 2018/2019. godinu su profesor matematike i informatike, profesor fizike i inženjer elektrotehnike - saopšteno je iz Odjeljenja za obrazovanje.

Student informatike na Elektrotehničkom fakultetu Đorđe Marić, kaže da je zadovoljan što grad pomaže studente i podstiče interesovanje za deficitarna zanimanja.

- U ovim teškim vremenima stipendije će mnogima olakšati studiranje, a naročito nama koji studiramo informatiku. Troškovi studiranja znaju nekada biti veliki i nemamo dovoljno novca da ih pokrijemo, a ovo će nam mnogo značiti - kazao je Marić.

Podrška iz gradske kase je važna i za Mirjanu Nikolić, koja će konkurisati za stipendiju po osnovu socijalnog statusa.

- Uvijek bi bilo bolje da stipendije po socijalnom statusu budu veće, ali i ovo će mi znatno olakšati studije. Kućni budžet nam je skroman, pa će ova stipendija olakšati situaciju i meni i mojim roditeljima - navodi Nikolićeva.

Svi koji žele da se prijave na konkurs potrebno je da predaju dokumentaciju u Prijemnu kancelariju Gradske uprave. Prijave na konkurs za dodjelu stipendija prema socijalnom statusu i za deficitarna zanimanja, razmatra Odjeljenje za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, dok nadležna komisija razmatra prijave na konkurs za dodjelu stipendija po osnovu uspjeha.

Više informacija studenti mogu dobiti pozivom na broj telefona 051/244-496 ili u kancelariji broj 23, a informacije o potrebnoj dokumentaciji i prijavi za stipendiju zainteresovani studenti mogu pronaći na sajtu grada njnjnj.banjaluka.rs.ba.

Srednjoškolci

Gradska uprava je 3. septembra raspisala konkurs za dodjelu učeničkih stipendija koji je zatvoren 3. oktobra. Učeničke stipendije na osnovu uspjeha i prema socijalnom statusu iznose 80 KM, a stipendija za deficitarna zanimanja varilac, kamenorezac i tehničar modelar obuće iznosi 160 KM. Predviđeno je da prve stipendije budu isplaćene u decembru i isplaćivaće se u 10 rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana