За дефицитарна занимања 250 марака мјесечно

Александар Стојановић
За дефицитарна занимања 250 марака мјесечно

Бањалука - Градска управа јуче је расписала конкурс за додјелу стипендија студентима првог циклуса студија, а највише разлога за задовољство имаће студенти дефицитарних занимања који ће мјесечно добијати 250 марака.

 

Конкурс ће бити отворен до 14. новембра, а за стипендирање студената из буџета је планирано више од пола милиона марака. Осим за дефицитарна занимања, предвиђене су и стипендије према социјалном статусу и по основу успјеха на студију, које ће износити по 130 марака мјесечно.

- Дефицитарна занимања за академску 2018/2019. годину су професор математике и информатике, професор физике и инжењер електротехнике - саопштено је из Одјељења за образовање.

Студент информатике на Електротехничком факултету Ђорђе Марић, каже да је задовољан што град помаже студенте и подстиче интересовање за дефицитарна занимања.

- У овим тешким временима стипендије ће многима олакшати студирање, а нарочито нама који студирамо информатику. Трошкови студирања знају некада бити велики и немамо довољно новца да их покријемо, а ово ће нам много значити - казао је Марић.

Подршка из градске касе је важна и за Мирјану Николић, која ће конкурисати за стипендију по основу социјалног статуса.

- Увијек би било боље да стипендије по социјалном статусу буду веће, али и ово ће ми знатно олакшати студије. Кућни буџет нам је скроман, па ће ова стипендија олакшати ситуацију и мени и мојим родитељима - наводи Николићева.

Сви који желе да се пријаве на конкурс потребно је да предају документацију у Пријемну канцеларију Градске управе. Пријаве на конкурс за додјелу стипендија према социјалном статусу и за дефицитарна занимања, разматра Одјељење за образовање, здравство, омладину и спорт, док надлежна комисија разматра пријаве на конкурс за додјелу стипендија по основу успјеха.

Више информација студенти могу добити позивом на број телефона 051/244-496 или у канцеларији број 23, а информације о потребној документацији и пријави за стипендију заинтересовани студенти могу пронаћи на сајту града њњњ.бањалука.рс.ба.

Средњошколци

Градска управа је 3. септембра расписала конкурс за додјелу ученичких стипендија који је затворен 3. октобра. Ученичке стипендије на основу успјеха и према социјалном статусу износе 80 КМ, а стипендија за дефицитарна занимања варилац, каменорезац и техничар моделар обуће износи 160 КМ. Предвиђено је да прве стипендије буду исплаћене у децембру и исплаћиваће се у 10 рата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана