Za bolji život građana Banjaluke ulažu 160 miliona KM

Vesna Popović
Za bolji život građana Banjaluke ulažu 160 miliona KM

Banjaluka - Gradske vlasti su pripremile plan kapitalnih ulaganja koji do 2020. godine predviđa investiranje oko 160 miliona maraka u Banjaluku, a među većim projektima je rješavanje problema kanalizacionog sistema grada, te gradnja kongresne dvorane i mosta u Dolcu.

Predviđeno je to prijedlogom plana kapitalnih investicija grada Banjaluke od 2018. do 2020. godine, dokumenta koji bi odbornici trebalo da razmatraju na zasjedanju Skupštine grada 30. i 31. maja. Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da bi ulaganja dolazila iz različitih izvora.

- Nisu samo predviđena izdvajanja iz budžeta grada već i privatne investicije, te ulaganja sa republičkog i drugih nivoa vlasti - naveo je Radojičić nakon sjednice skupštinskog kolegijuma, na kojem je zakazan datum zasjedanja i set pitanja koja će razmatrati odbornici.

Radojičić je istakao da je među krupnijim pojedinačnim projektima rješavanje pitanje kanalizacije za cijeli grad.

- Imamo idejno rješenje koje je teško 50 miliona evra i ta  kapitalna stavka se ne može riješiti bez spoljnih fondova.  Veliko je pitanje koliko će vremena trebati da se taj projekat realizuje - kazao je Radojičić.

Dodao je da je planirana i gradnja multifunkcionalnog objekta za kongresnu, konferencijsku i koncertnu dvoranu.

- Idejno rješenje bi trebalo da bude gotovo početkom jeseni i onda bismo u iduće dvije godine radili na finansijskoj konstrukciji i načinu gradnje - naveo je Radojičić.

Kazao je da je procijenjena vrijednost ovog projekta oko 40 miliona maraka.

- Taj objekat bi trebalo da bude u ulici Olimpijskih pobjednika, ispod zgrade Vlade RS prema tržnom centru “Delta”. Ovdje imamo dvije lokacije koje bi se mogle iskoristiti za tu namjenu - naveo je Radojičić.

Govoreći o većim projektima najavio je gradnju mosta u Dolcu.

- Procijenjena vrijednost te investicije je između osam i devet miliona KM i to uključuje gradnju i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa - rekao je Radojičić.

Planirano je da se pred odbornicima nađe i prijedlog rebalansa ovogodišnjeg budžeta, koji bi trebalo da iznosi oko 145,9 miliona KM.

- U odnosu na prvobitni budžet planirano je povećanje za 11 do 12 miliona KM. U odnosu na nacrt rebalansa došlo je do proširenja budžetskog okvira za oko milion KM, a razloga je više - naveo je Radojičić. 

Napomenuo je da su dodatna sredstva kroz rebalans najvećim dijelom raspoređena na kapitalna ulaganja.

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić rekao je da će uz rebalans budžeta odbornici razmatrati i prateće programe koji definišu koji projekti će biti realizovani.

Odbornici će razmatrati i određena kadrovska pitanja, te niz regulacionih planova - naveo je Talić.

Zapošljavanje

Igor Radojičić je rekao da će odbornici razmatrati i godišnji plan raspodjele subvencija za zapošljavanje.

- Na bazi tog dokumenta biće raspisan javni poziv, a oko milion maraka je predviđeno za zapošljavanje i samozapošljavanje - kazao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana