За бољи живот грађана Бањалуке улажу 160 милиона КМ

Весна Поповић
За бољи живот грађана Бањалуке улажу 160 милиона КМ

Бањалука - Градске власти су припремиле план капиталних улагања који до 2020. године предвиђа инвестирање око 160 милиона марака у Бањалуку, а међу већим пројектима је рјешавање проблема канализационог система града, те градња конгресне дворане и моста у Долцу.

Предвиђено је то приједлогом плана капиталних инвестиција града Бањалуке од 2018. до 2020. године, документа који би одборници требало да разматрају на засједању Скупштине града 30. и 31. маја. Градоначелник Игор Радојичић рекао је да би улагања долазила из различитих извора.

- Нису само предвиђена издвајања из буџета града већ и приватне инвестиције, те улагања са републичког и других нивоа власти - навео је Радојичић након сједнице скупштинског колегијума, на којем је заказан датум засједања и сет питања која ће разматрати одборници.

Радојичић је истакао да је међу крупнијим појединачним пројектима рјешавање питање канализације за цијели град.

- Имамо идејно рјешење које је тешко 50 милиона евра и та  капитална ставка се не може ријешити без спољних фондова.  Велико је питање колико ће времена требати да се тај пројекат реализује - казао је Радојичић.

Додао је да је планирана и градња мултифункционалног објекта за конгресну, конференцијску и концертну дворану.

- Идејно рјешење би требало да буде готово почетком јесени и онда бисмо у идуће двије године радили на финансијској конструкцији и начину градње - навео је Радојичић.

Казао је да је процијењена вриједност овог пројекта око 40 милиона марака.

- Тај објекат би требало да буде у улици Олимпијских побједника, испод зграде Владе РС према тржном центру “Делта”. Овдје имамо двије локације које би се могле искористити за ту намјену - навео је Радојичић.

Говорећи о већим пројектима најавио је градњу моста у Долцу.

- Процијењена вриједност те инвестиције је између осам и девет милиона КМ и то укључује градњу и рјешавање имовинско-правних односа - рекао је Радојичић.

Планирано је да се пред одборницима нађе и приједлог ребаланса овогодишњег буџета, који би требало да износи око 145,9 милиона КМ.

- У односу на првобитни буџет планирано је повећање за 11 до 12 милиона КМ. У односу на нацрт ребаланса дошло је до проширења буџетског оквира за око милион КМ, а разлога је више - навео је Радојичић. 

Напоменуо је да су додатна средства кроз ребаланс највећим дијелом распоређена на капитална улагања.

Предсједник Скупштине града Зоран Талић рекао је да ће уз ребаланс буџета одборници разматрати и пратеће програме који дефинишу који пројекти ће бити реализовани.

Одборници ће разматрати и одређена кадровска питања, те низ регулационих планова - навео је Талић.

Запошљавање

Игор Радојичић је рекао да ће одборници разматрати и годишњи план расподјеле субвенција за запошљавање.

- На бази тог документа биће расписан јавни позив, а око милион марака је предвиђено за запошљавање и самозапошљавање - казао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана