Za bolje puteve grad Banjaluka ulaže 3,5 miliona KM

Vesna Popović
Za bolje puteve grad Banjaluka ulaže 3,5 miliona KM

Banjaluka - Za održavanje, modernizaciju i rekonstrukciju gradskih saobraćajnica ove godine će iz gradske kase biti izdvojeno 3,48 miliona maraka.

U Odjeljenju  za saobraćaj i puteve su rekli da će najveći dio, 1,43 miliona KM, biće potrošen za održavanje puteva, odnosno za krpljenje udarnih rupa, te popravke drugih oštećenja. Iz ovog Odjeljenja poručuju da je planirano i 700.000 maraka za obnovu gradskih saobraćajnica.

- Sa tim novcem biće obnovljen kolovoz u dijelovima ulica Kralja Petra Prvog Karađorđevića, Trive Amelice, Blagoja Parovića, Milana Brankovića, te Ilije Garašanina. Biće obnovljena i ulica Srpskih rudara, Krfska, Davida Štrpca, Franca Šuberta, Stevana Bulajića, Grčka i Ivana Franje Jukića - naveli su u Odjeljenju i dodali da će biti proširen dio ulice Mlađe Ćusića, te obnovljeni dijelovi trotoara u Karađorđevoj i ulici Carice Milice.

Kazali su da je ove godine za asfaltiranje makadamskih saobraćajnica predviđeno 250.000 maraka.

- Taj novac će, između ostalog, biti potrošen na dijelove ulica Vuka Jelovca, Novaka Pivaševića, Jovana Bijelića, Veselog brijega, Arčibalda Rajsa kod broja 13, te za Ponirsku, Manjačku, dio Kuljanske i druge ulice - naveli su. Iz ovog odjeljenja su podsjetili da je ove godine planirana i gradnja tri kružne raskrsnice i to na raskrsnicama ulica Vase Pelagića, Vladike Platona i Aleje Svetog Save, na spoju Gundulićeve ulice i Aleje Svetog Save, kao i na spoju ulice Isaije Mitrovića i Solunske.

- Ovi radovi biće izvedeni u okviru rekonstrukcije gradskih saobraćajnica, a na toj stavci u budžetu grada  je izdvojeno 1,1 miliona KM - rekli su u Odjeljenju za saobraćaj.

Predsjednik Savjeta MZ Petrićevac Zoran Savanović je rekao da će asfaltiranje ulica Vuka Jelovca i Stojana Bijelića olakšati život mještanima tog djela Petrićevca.

- U tom dijelu mjesne zajednice je novo naselje. Izgrađen je veliki broj kuća, a oko 200 mještana muku muči sa lošim putevima. Zbog makadama im prašina ulazi u kuće, a kod jedne od tih ulica se skupljaju oborinske vode - kazao je Savanović, koji se nada da će ovi problemi biti riješeni.

Predsjednik Savjeta MZ Kočićev vijenac Darko Sabljić je rekao da je planom obuhvaćena ulica Milana Brankovića.

- Tu ulicu treba proširiti i izgraditi trotoar. Imali smo i drugih prijedloga, ali vjerovatno nije bilo više novca na raspolaganju. Planirana je gradnja novog Zelenog mosta koji je važan za Kočićev vijenac. Finansiraće se iz drugih izvora, pa su gradske vlasti sigurno vodile računa da se u svakom naselju nešto uradi, a ne samo na jednom - kazao je Sabljić.

Petrićevac i Motike

Zoran Savanović je rekao da je najveći prioritet Petrićevca gradnja puta u ulici Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, saobraćajnice koja spaja ovo i naselje Motike.  

- Gradske vlasti najavljuju da će dio puta biti izgrađen ove godine i nadam se da će to biti učinjeno. Saobraćajnica je uska i puna udarnih rupa i nema trotoara - kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana