За боље путеве град Бањалука улаже 3,5 милиона КМ

Весна Поповић
За боље путеве град Бањалука улаже 3,5 милиона КМ

Бањалука - За одржавање, модернизацију и реконструкцију градских саобраћајница ове године ће из градске касе бити издвојено 3,48 милиона марака.

У Одјељењу  за саобраћај и путеве су рекли да ће највећи дио, 1,43 милиона КМ, биће потрошен за одржавање путева, односно за крпљење ударних рупа, те поправке других оштећења. Из овог Одјељења поручују да је планирано и 700.000 марака за обнову градских саобраћајница.

- Са тим новцем биће обновљен коловоз у дијеловима улица Краља Петра Првог Карађорђевића, Триве Амелице, Благоја Паровића, Милана Бранковића, те Илије Гарашанина. Биће обновљена и улица Српских рудара, Крфска, Давида Штрпца, Франца Шуберта, Стевана Булајића, Грчка и Ивана Фрање Јукића - навели су у Одјељењу и додали да ће бити проширен дио улице Млађе Ћусића, те обновљени дијелови тротоара у Карађорђевој и улици Царице Милице.

Казали су да је ове године за асфалтирање макадамских саобраћајница предвиђено 250.000 марака.

- Тај новац ће, између осталог, бити потрошен на дијелове улица Вука Јеловца, Новака Пивашевића, Јована Бијелића, Веселог бријега, Арчибалда Рајса код броја 13, те за Понирску, Мањачку, дио Куљанске и друге улице - навели су. Из овог одјељења су подсјетили да је ове године планирана и градња три кружне раскрснице и то на раскрсницама улица Васе Пелагића, Владике Платона и Алеје Светог Саве, на споју Гундулићеве улице и Алеје Светог Саве, као и на споју улице Исаије Митровића и Солунске.

- Ови радови биће изведени у оквиру реконструкције градских саобраћајница, а на тој ставци у буџету града  је издвојено 1,1 милиона КМ - рекли су у Одјељењу за саобраћај.

Предсједник Савјета МЗ Петрићевац Зоран Савановић је рекао да ће асфалтирање улица Вука Јеловца и Стојана Бијелића олакшати живот мјештанима тог дјела Петрићевца.

- У том дијелу мјесне заједнице је ново насеље. Изграђен је велики број кућа, а око 200 мјештана муку мучи са лошим путевима. Због макадама им прашина улази у куће, а код једне од тих улица се скупљају оборинске воде - казао је Савановић, који се нада да ће ови проблеми бити ријешени.

Предсједник Савјета МЗ Кочићев вијенац Дарко Сабљић је рекао да је планом обухваћена улица Милана Бранковића.

- Ту улицу треба проширити и изградити тротоар. Имали смо и других приједлога, али вјероватно није било више новца на располагању. Планирана је градња новог Зеленог моста који је важан за Кочићев вијенац. Финансираће се из других извора, па су градске власти сигурно водиле рачуна да се у сваком насељу нешто уради, а не само на једном - казао је Сабљић.

Петрићевац и Мотике

Зоран Савановић је рекао да је највећи приоритет Петрићевца градња пута у улици Краља Александра Првог Карађорђевића, саобраћајнице која спаја ово и насеље Мотике.  

- Градске власти најављују да ће дио пута бити изграђен ове године и надам се да ће то бити учињено. Саобраћајница је уска и пуна ударних рупа и нема тротоара - казао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана