Врбас чисте од 6.000 кубика плутајућег отпада

Весна Поповић
Врбас чисте од 6.000 кубика плутајућег отпада

Бањалука - Интервентно уклањање 6.000 кубних метара плутајућег отпада који је зауставила мрежа у “Еко-центру Бочац језеро” требало би да почне крајем августа и за окончање тог посла биће потребно три мјесеца.

Речено је то у петак након што су министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић, директор Хидроелектране на Врбасу Недељко Кесић те градоначелник Игор Радојичић обишли еко-центар.

Голићева је рекла да ће се Хидроелектране на Врбасу побринути да се акумулирани отпад овај пут очисти.

- Интервентно чишћење само привремено рјешава овај проблема.  Како бисмо нашли трајно рјешење за уклањање овог отпада морамо разговарати са Владом Федерације БиХ те са представницима свих општина које се налазе узводно и низводно на Врбасу - казала је Голићева. 

Кесић је рекао да редовно одржавају хидроакумулацију језера Бочац у дужини од 14 километара.

- Мрежа која зауставља отпад је посебан проблем јер је преоптерећена. Хидроелектране су се овај пут јавиле да уклоне смеће. Расписан је тендер за избор извођача радова,  а посао вриједан 55.000 КМ би требало почети крајем овог мјесеца. Процјена је да је потребно око три мјесеца да се то очисти под условом да они који буду радили имају одговарајући ниво воде како би га лакше чистили.  Ми ћемо се потрудити да им изађемо у сусрет - рекао је Кесић.

Сматра да уклањање отпада треба институционално ријешити.

- Само тако можемо допринијети томе да ријека Врбас остане што чистија - рекао је Кесић.

Игор Радојичић је рекао да смеће које зауставља мрежа представља еколошки проблем  који стоји изнад  Бањалуке  и општина низводно на Врбасу већ дуго времена.

- Када не би било ове мреже велика количина пластике дрвета и другог крупног отпада би се слила у град - рекао је Радојичић.

Казао је да је заустављање отпада концепт који је почео прије 15 година али да више није финансијски одржив.

-  Већ седмицама разговарамо и покушавамо наћи рјешење како да спријечимо да ово смеће не би кренуло низ Врбас. Интервентно ће прискочити Хирдроелектрана која ће се  ангажовати на вађењу отпада како се ова еколошка бомба не би сручила на град. На нама је да са ресорним министарством, Фондом заштите животне средине и другим општинама из федерације нађемо систематско рјешење за овај проблем - рекао је Радојичић. 

Апел

Игор Радојичић рекао је да је сакупљени отпад посљедица немара грађана.

- На мрежи је огромна количина отпада које људи бацају у воду. Апелујем да овакве посљедице не изазивају својим несавјесним поступањем  - рекао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана