Vozači zadovoljni, pješaci negoduju

Miloš Vasiljević
Vozači zadovoljni, pješaci negoduju

Banjaluka - Novoizgrađena dionica istočnog tranzita uveliko je rasteretila saobraćaj, smanjivši gužve na potezu između Starčevice i Obilićeva, ali još nije urađen trotoar koji je neophodan kako bi pješaci bili bezbjedni, zbog čega su stanari iz okolnih zgrada nezadovoljni jer su svakodnevno izloženi opasnosti.

Iz Gradske uprave, u čijoj je nadležnosti izgradnja trotoara, istakli su da ovi radovi slijede u drugoj fazi projekta, dodavši da još nije utvrđen tačan termin kada će početi.

- Projektom je planirana gradnja obostranih biciklističkih i pješačkih staza jer u prvoj fazi to nije bilo predviđeno - kazali su u Gradskoj upravi.

Osim ovih radova, planiran je i nastavak gradnje istočnog tranzita prema fabrici obuće “Bema”, što će dodatno rasteretiti saobraćaj.

- Izgradnja istočnog tranzita, od Krfske ulice do ulice Gavrila Principa, planirana je za ovu godinu. Urađena je projektna dokumentacija, riješeni su imovinsko-pravni odnosi, a u toku je postupak javne nabavke za izbor najpovoljnijeg izvođača - kazali su u Gradskoj upravi i dodali da nije predviđeno spajanje ulice Stevana Bulajića s istočnim tranzitom.

Dok vozači kažu da im je sada mnogo lakše, pješaci ističu da im je ugrožena bezbjednost jer su primorani da hodaju saobraćajnicom tik uz vozila.

- Spajanje tranzita od velikog je značaja za sve nas, ali jedva čekamo da dobijemo trotoar jer su pješaci u opasnosti, a naročito djeca - kazala je Marija Lazić iz Obilićeva.

Penzioner sa Starčevice Marko Račić kazao je da je dobro to što će ove godine krenuti gradnja trotoara.

- Moramo sačekati dok se to završi, i onda će to biti moderna saobraćajnica, od neprocjenjivog značaja, posebno za naselja Starčevicu i Obilićevo. Moramo biti strpljivi - poručuje Račić.

Dionica istočnog tranzita u dužini od 440 metara, na koju se čekalo duže od tri decenije, otvorena je 14. juna, u čiju su izgradnju “Putevi RS” uložili 805.000 KM.

Nema novih pasarela

Većinu građana koji žive u blizini istočnog tranzita interesovalo je da li će biti izgrađene pasarele.

- Programom uređenja građevinskog zemljišta u 2018. godini nije predviđena izgradnja pasarela na istočnom tranzitu - rekli su u Gradskoj upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana