Vodu iz vodovoda Crno Vrelo dobija 500 domaćinstava

Vesna Popović
Vodu iz vodovoda Crno Vrelo dobija 500 domaćinstava

Banjaluka - Izgradnja 14 kilometara vodovodne mreže podsistema “Zvijezda”, u okviru projekta “Crno vrelo”, napreduje punom parom i prvi krak ove mreže bi trebalo da bude završen do kraja iduće sedmice, a ostatak mreže početkom decembra.

Riječ je o jednom od većih infrastrukturnih projekata u Banjaluci koji je finansiran emisijom gradskih obveznica od 1,1 miliona KM. On bi trebalo da omogući da domaćinstva u selima Gornji i Donji Pervan, kao i u Golešima dobiju vodu. Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar je kazao da će biti izgrađena tri kraka vodovodne mreže, koja bi trebalo da obuhvati, prema procjenama, oko 500 domaćinstava.

On očekuje da gradnja prvog kraka u dužini od oko 6,5 kilometara prema Delića lokvi bude završena do kraja iduće sedmice, te da nakon toga slijedi povezivanje sistema sa rezervoarom.

- Poslije toga idemo u probno puštanje vode kroz taj krak, rezervoar i kroz fabriku vode - kazao je Bilčar.

On nije mogao precizirati kada bi prvi potrošači mogli biti prikopčani na mrežu.

- Ovo je potpuno novi sistem ne samo cjevovod koji se gradi, već je tu i fabrika vode i rezervoari. Prije nego što priključimo potrošače mora proći testni period da se vidi da li je sve u redu sa mrežom i da li je kvalitet vode zadovoljavajući. Tek kad bude okončan probni rad sistem može da bude pušten u funkciju - kazao je Bilčar.

Naveo je da po završetku kraka prema Dedića lokvi kreće izgradnja ostalih trasa koje idu prema Đurića glavici, te prema rezervoaru na Jankovića brdu.

- Ti radovi počinju u oktobru i trebalo bi da budu završeni početkom decembra - naveo je Bilčar.

Direktor gradskog “Vodovoda” Zoran Popović je rekao da kako pojedini krakovi budu završavani da će tako i dijelove mreže puštati u funkciju.

- Prvi na redu je dio mreže prema Dedića lokvi čija gradnja je pri kraju i taj dio ćemo testirati zajedno sa fabrikom vode i rezervoarima. Proba bi trebalo da krene početkom oktobra - rekao je Popović.

On je kazao da će od testiranja zavisiti to kada će na taj dio mreže biti prikopčana prva domaćinstva.

- Teško je to procijeniti moramo ispitati cjelokupni sistem da vidimo kako će reagovati. Treba uzeti u obzir kakva će biti dinamika punjenja rezervoara i sistema. Kada ga napunimo moramo da ga ispraznimo da vidimo kako će reagovati prepumpne stanice i kakav će biti pritisak. Tu je proces prečišćavanja i hlorisanja vode i sve te aspekte moramo ispitati prije nego što se potrošači budu mogli priključiti na ovaj dio mreže - kazao je Popović.

Gradonačelnik Igor Radojičić i direktor preduzeća “Prijedorputevi” Radenko Crnogorac su u junu potpisali ugovor o izgradnji ove mreže dužine oko 14 kilometara. Poslije višegodišnje pauze, realizacija projekta “Crno vrelo” nastavljena je lani gradnjom fabrike vode u Pervanu. Da bi stanovnici manjačkog platoa i rubnih dijelova Prijedora dobili vodu sa ovog sistema potrebno je nastaviti radove na odvojenim podsistemima, među kojima je i “Zvijezda”.

Rezervoar za Česmu

U cilju rješavanja dugogodišnjeg problema snabdijevanja viših dijelova naselja Česma vodom nedavno je počela  gradnja rezervoara zapremine 500 kubnih metara.

On bi trebalo da obezbijedi vodu za oko 600 domaćinstava, a riječ je o investiciji vrijednoj 540.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana