Воду из водовода Црно Врело добија 500 домаћинстава

Весна Поповић
Воду из водовода Црно Врело добија 500 домаћинстава

Бањалука - Изградња 14 километара водоводне мреже подсистема “Звијезда”, у оквиру пројекта “Црно врело”, напредује пуном паром и први крак ове мреже би требало да буде завршен до краја идуће седмице, а остатак мреже почетком децембра.

Ријеч је о једном од већих инфраструктурних пројеката у Бањалуци који је финансиран емисијом градских обвезница од 1,1 милиона КМ. Он би требало да омогући да домаћинства у селима Горњи и Доњи Перван, као и у Голешима добију воду. Начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар је казао да ће бити изграђена три крака водоводне мреже, која би требало да обухвати, према процјенама, око 500 домаћинстава.

Он очекује да градња првог крака у дужини од око 6,5 километара према Делића локви буде завршена до краја идуће седмице, те да након тога слиједи повезивање система са резервоаром.

- Послије тога идемо у пробно пуштање воде кроз тај крак, резервоар и кроз фабрику воде - казао је Билчар.

Он није могао прецизирати када би први потрошачи могли бити прикопчани на мрежу.

- Ово је потпуно нови систем не само цјевовод који се гради, већ је ту и фабрика воде и резервоари. Прије него што прикључимо потрошаче мора проћи тестни период да се види да ли је све у реду са мрежом и да ли је квалитет воде задовољавајући. Тек кад буде окончан пробни рад систем може да буде пуштен у функцију - казао је Билчар.

Навео је да по завршетку крака према Дедића локви креће изградња осталих траса које иду према Ђурића главици, те према резервоару на Јанковића брду.

- Ти радови почињу у октобру и требало би да буду завршени почетком децембра - навео је Билчар.

Директор градског “Водовода” Зоран Поповић је рекао да како поједини кракови буду завршавани да ће тако и дијелове мреже пуштати у функцију.

- Први на реду је дио мреже према Дедића локви чија градња је при крају и тај дио ћемо тестирати заједно са фабриком воде и резервоарима. Проба би требало да крене почетком октобра - рекао је Поповић.

Он је казао да ће од тестирања зависити то када ће на тај дио мреже бити прикопчана прва домаћинства.

- Тешко је то процијенити морамо испитати цјелокупни систем да видимо како ће реаговати. Треба узети у обзир каква ће бити динамика пуњења резервоара и система. Када га напунимо морамо да га испразнимо да видимо како ће реаговати препумпне станице и какав ће бити притисак. Ту је процес пречишћавања и хлорисања воде и све те аспекте морамо испитати прије него што се потрошачи буду могли прикључити на овај дио мреже - казао је Поповић.

Градоначелник Игор Радојичић и директор предузећа “Приједорпутеви” Раденко Црногорац су у јуну потписали уговор о изградњи ове мреже дужине око 14 километара. Послије вишегодишње паузе, реализација пројекта “Црно врело” настављена је лани градњом фабрике воде у Первану. Да би становници мањачког платоа и рубних дијелова Приједора добили воду са овог система потребно је наставити радове на одвојеним подсистемима, међу којима је и “Звијезда”.

Резервоар за Чесму

У циљу рјешавања дугогодишњег проблема снабдијевања виших дијелова насеља Чесма водом недавно је почела  градња резервоара запремине 500 кубних метара.

Он би требало да обезбиједи воду за око 600 домаћинстава, а ријеч је о инвестицији вриједној 540.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана