Влага се увукла у “Јежеву кућицу”

Дејана Братић
Влага се увукла у “Јежеву кућицу”

Бањалука - Родитељи чији малишани бораве у вртићу “Јежева кућица” забринути су због лоших услова у овој предшколској установи, истичући да је неопходна санација обданишта, али и уређење игралишта.

Ријеч је о најстаријем предшколском објекту у граду, који би догодине требало да обиљежи седам деценија рада, а који већ дуго вапи за обновом. Једна од мајки чије дијете иде у “Јежеву кућицу” сматра да под хитно треба наћи неко рјешење како би услови у овом вртићу били као и у другим.

- Услови у вртићу, у којем многи малишани проводе пола свог дана, изузетно су лоши. Зидови су оштећени, а просторије се осјете на влагу. Надам се да ће се ускоро нешто предузети на томе - рекла је мајка, која није хтјела да јој објавимо име.

Додала је и да би игралиште требало преуредити.

У Центру за предшколско образовање истичу да су налази санитарне инспекције показали да је у вртићу, који је саграђен прије 69 година, неопходно санирати одређене дијелове.

- У налазу санитарне инспекције никада није писало да објекат треба да се угаси и престане са радом, већ смо добили препоруке за реконструкцију појединих дијелова вртића - истакла је директорица Центра за предшколско васпитање и образовање Бањалука Јелена Куртиновић.

Према њеним ријечима, Центар нема новца да комплетно финансира санирање овог објекта. Додала је да су аплицирали за пројекте за добијање новца за санацију вртића, али да још нису добили повратну информацију. Нагласила је да им је циљ да овај објекат буде обновљен  догодине, када обиљежавају јубилеј.

- Буџет којим располажемо није предвиђен, ни довољан за потпуну обнове вртића. Нажалост, тренутно нико од донатора није изразио интересовање да помогне реконструкцију вртића “Јежева кућица” - казала је Куртиновићева и додала да је, осим овог, међу приоритетима и обнова вртића “Наша дјеца”.

Она је истакла да је потребна и обнова објекта који је користило удружење “Дуга”, а који је већ годинама празан.

- У близини постоји простор гдје је било Удружење “Дуга” и потребно је да се и тај простор санира и адаптира за потребе дјеце - рекла је Куртиновићева.

У граду постоје 24 вртића, од којих су већ неки одавно зрели за обнову. Центар за предшколско образовање похађа 2.200 малишана, а захваљујући донацијама у протеклих пола године реконструисано је неколико вртића, чиме су побољшани услови за боравак малишана. Боље услове добила су дјеца у  вртићима “Бамби”, “Бубамара” и “Пчелица”.    

Вртић на Старчевици

У плану је изградња новог вртића на Старчевици, за који је расписан јавни позив за извођаче радова.

- У плану је да вртић прими око 50 дјеце, односно у једној мјешовитој групи би било 30 дјеце, а у јасличкој мјешовитој 18 - саопштила је Јелена Куртиновић. 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана