Васпитачи у Бањалуци траже колективни одмор

Весна Поповић
Васпитачи у Бањалуци траже колективни одмор

Бањалука - Центар за предшколско васпитање и образовање затражио је сагласност Скупштине града да радници ове установе у јулу идуће године три седмице оду на колективни годишњи одмор, чиме би и вртићи у том периоду били затворени, али овим приједлогом нису одушевљени у Градској управи, а ни одборници.

Колективни годишњи одмор је предложен планом рада ове установе за 2018/2019. годину који ће разматрати одборници градског парламента на сутрашњем засједању. У центру су рекли да запослени у предшколским установама годишњи одмор углавном користе љети јер тада најмање дјеце долази у вртиће.

- Предшколске установе могу организовати колективни годишњи одмор у трајању од најмање двије радне седмице, а период коришћења одмора за сваку радну годину одређује предшколска установа уз претходну сагласност оснивача - навели су у овој јавној установи.

Казали су да је центар и ове године предложио граду да приликом усвајања програма рада ове установе да сагласност за колективни годишњи одмор.

- У прошлогодишњем програму, Скупштина града није дала сагласност на колективни годишњи одмор. У овогодишњем програму рада дали смо поново приједлог за три радне седмице у јулу - навели су у центру.

Казали су да би у том периоду могли  организованије и боље да припреме објекте за рад када су у питању кречење, санације, поправке и слично.

- Други разлог је дужина годишњих одмора васпитача, јер они имају и одређен број дана више на име тога што су васпитачи, а то исто се односи и на стручне сараднике - казали су у центру.

Надлежно Одјељење за образовање, здравство, омладину и спорт се није сложило са овим приједлогом.

У мишљену, које су дали на овај документ, навели су да прихватају годишњи програм рада ове установе за радну 2018/2019. годину, осим у дијелу који се односи на колективни годишњи одмор.

Одборник НДП-а Саша Лазић сматра да колективни годишњи одмор није најбоље рјешење, већ треба да буде нађено рјешење које ће одговарати васпитачима и родитељима.

- Радници Центра за предшколско треба да оду на годишње одморе, али родитељи да имају могућност да дјецу оставе у вртићима. Ако у том периоду у вртиће долази мање дјеце, онда не морају радити сви васпитачи, већ по систему ротације могу одлазити на одморе. Исто тако, ако у неким вртићима нешто треба да буде поправљено и реновирано, онда тај мањи број дјеце која долазе могу привремено преселити у друге објекте - навео је Лазић.

Према извјештају о раду ове установе за 2017/2018. годину, а који ће бити на дневном реду истог засједања, у 22 вртића је било смјештено 2.114 дјеце.

- У 2018/2019. години у употреби су 24 вртића, што је за два више него раније. У њима је планиран боравак 2.023 дјеце - наведено је у плану рада ове установе за 2018/2019. годину.

Поништен тендер

Градска управа је недавно поништила тендер за реконструкцију простора на Старчевици за потребе новог вртића.  Ријеч је о пословном простору у власништву града у улици Прве крајишке бригаде народне одбране број 1 који је донедавно користила Градска развојна агенција (ЦИДЕА). Након исељења ове агенције простор је требало да буде обновљен и прилагођен потребама боравка око 60 малишана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана