Uz pjesmu i igru u svijet odraslih

Dejana Bratić
Uz pjesmu i igru u svijet odraslih

Banjaluka - Manifestacija pod nazivom “Proslava punoljetstva” okupila je u subotu u Banskom dvoru više od 2.000 Banjalučana koji ove godine pune 18 godina.

Proslava je, nakon manifestacije u Banskom dvoru, nastavljena u dvorani “Obilićevo”. Saša Dragoljić, član Udruženja “Pravda”, koje je organizator “Proslave punoljetstva”, rekao je da se Banjaluka organizacijom ove manifestacije svrstava u evropske gradove koji pokazuju da im je stalo do mladosti i budućnosti.

- S obzirom na to da je Banjaluka aplicirala za program “Evropska prestonica kulture 2024”, pomislili smo da bi i naš grad mogao po uzoru na velike evropske gradove da napravi ovakvu manifestaciju za svoje mlade. Cilj projekta je pokušaj da se zaustavi trend masovnog odlaska - istakao je Dragoljić.

Dodaje da se na ovaj način brišu razlike između mladih, koje bi mogle da postoje zbog pripadnosti određenom staležu. 

- Osam mjeseci smo radili na ovom projektu. Obišli smo gradove i bili direktno na ovim proslavama u Beču i Minhenu. Želimo da ova kolektivna punoljetstva zažive i u našoj Banjaluci - kazao je Dragoljić.

Jedna od učesnica u proslavi Željka P. rekla je da je za nju i njene vršnjake ovo važan događaj.

- Drago nam je što smo baš mi prva generacija koja je proslavila punoljetstvo na ovaj način. Svjesni smo da sada imamo više odgovornosti i da smo zakoračali u svijet odraslih, ali želim da i dalje ponesemo sa sobom djelić djetinjstva - rekla je Željka P.

Gradonačelnik Igor Radojičić naglasio je da je ovo prva generacija koja na neki način “probija led”.

- Zajedno sa udruženjem građana koje je dalo ideju, odlučili smo da pozovemo sve mlade koje su ove 2018. napunili ili će da napune 18 godina. Svi su dobili pozivnice i organizovan je mali program kojim smo im čestitali ulazak u punoljetstvo - kazao je Radojičić.

Dodao je da se slične proslave organizuju u gradovima Evrope.

Gradonačelnik

Radojičić je mladima poručio da razmisle o studiranju na banjalučkom Univerzitetu, ali i da se, ako odu u inostranstvo, uvijek vraćaju u svoj grad.

- Na Univerzitetu u Banjaluci možete da steknete fina znanja. Bez obzira na to da li otišli negdje vani da studirate, želim da se uvijek ovdje vraćate - rekao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana