Uz novu stolariju i fasadu neće biti zime za đake Osnovne škole “Vuk Stefanović Karadžić”

Vesna Popović
Uz novu stolariju i fasadu neće biti zime za đake Osnovne škole “Vuk Stefanović Karadžić”

Banjaluka - Obnova Osnovne škole “Vuk Stefanović Karadžić” u naselju Borik trebalo bi da bude okončana početkom septembra, a nova stolarija i bolja fasadna izolacija omogućiće da đaci zimus imaju toplije učionice.

Rekla je to ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić, koja je juče sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem obišla radove na školi koji bi trebalo da rezultiraju boljom energetskom efikasnošću objekta.

- Obnova škole, koja se prostire na 5.000 kvadrata, koštaće 760.000 KM, dio sredstava je obezbijedila Vlada Švedske, a dio je obezbijeđen kroz projekat energetske efikasnosti - rekla je Golićeva.

Dodala je da su radovi počeli u julu te da podrazumijevaju zamjenu kompletne stolarije, novu termičku izolaciju objekta sa novom fasadom i termičku izolaciju krova na mjestima gdje prethodnih godina nije saniran.

- Prije sanacije zimi je temperatura u školi uz maksimalno korišćenje energenta bila do 15 stepeni. Nakon sanacije minimalna temperatura će biti 20 stepeni - istakla je Golićeva.

Dodala je da je u školi još potrebno sanirati i mokre čvorove te da će to pitanje riješiti u dogovoru sa gradom.

Radojičić je naglasio da će najzadovoljniji biti djeca koja pohađaju školu, njihovi roditelji te nastavno osoblje jer će uslovi za odvijanje nastave biti znatno poboljšani.

- Ovo je jedna od 19 škola koja se obnavlja u toku ove godine i radi se o jednom od većih gradilišta - rekao je Radojičić.

Naveo je da će po obimu posla i vrijednosti najveći posao biti dogradnja OŠ “Branko Radičević” na Starčevici.

- Nažalost, prvi tender je pao i morali su ga ponoviti, što će dovesti do zakašnjenja i taj posao neće biti završen do početka školske godine - rekao je Radojičić.

Rekao je da u Tehničkoj školi treba da se radi temeljna sanacija krova.

- Ukupna vrijednost svih poslova od manjih do većih je oko 2,5 miliona KM, a radi se o  novcu koji su obezbijedili Vlada RS, grad te UNDP - rekao je Radojičić.

Direktorica škole Tatjana Vilendečić rekla je da će ovi radovi omogućiti da škola konačno dobije uslove koje zaslužuje.

- Centralnu školu pohađa 660 učenika. Pored naših đaka, određeni broj učionica koriste učenici osnovne muzičke škole te Gradski tamburaški orkestar - dodala je Vilendečićeva.

Istakla je da zbog loše izolacije i trošne stolarije nije bilo moguće zagrijavati školu te da su troškovi grijanja bili ogromni, na godišnjem nivou oko 80.000 KM.

Škola u Česmi

Direktorica OŠ “Vuk Stefanović Karadžić” Tatjana Vilendečić rekla je da istoimenu područnu školu u Česmi pohađa 112 učenika.

- U toku je dogradnja jedne učionice na objektu sadašnje škole. Radovi će biti završeni 10. avgusta - rekla je Vilendečićeva i dodala da su dogradnju zajednički finansirali grad i UNDP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana