Усвојена Омладинска политика града Бањалука за наредне четири године

Срна
Усвојена Омладинска политика града Бањалука за наредне четири године

Бањалука / - Скупштина града Бањалука усвојила је данас Омладинску политику града Бањалука за период 2018-2022. година којом су дефинисани основни проблеми младих и начини њиховог рјешавања, те која ће поставити темеље за побољшање положаја омладине.Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић оцијенио је да је докумет садржајан и веома амбициозан, те да обухвата све сегменте друштвеног живота младих.

"Волио бих да се овај документ реализује, јер је сачињен са доста активности и акционих задатака за наредне четири године", рекао је Радојичић новинарима.

Он је навео да је Скупштина Бањалуке усвојила и сет одлука о измјенама регулационих планова, којима ће бити омогућено рјешавање проблема у неколико градских зона.

Са дневног реда је сједнице градске Скупштине скинут је Приједлог одлуке о објављивању новог конкурса за избор директора Центра за социјални рад, због пресуде Окружног суда којом је поништена одлука Скупштине града о смјени директора Вере Сладојевић, јер смјена није образложена.

Радојичић је оцијенио да је пресуда суда необична и да прави преседан код аката сличне природе, те да ће град вјероватно жалити Високом судском и тужилачком савјету или Врховном суду Републике Српске.

"Пресуда је упућујућа и она не оспорава да Скупштина града има право да поставља и разрјешава функционере, али тражи да се ово води као управни поступак, иако то није, односно да свака одлука о разрјешењу има образложење и правни лијек", рекао је Радојичић.

Он је додао да ће одлука суда бити испоштована, те ће на наредној сједници Скупштине града, та одлука бити разматрана у другачијој форми.

Говорећи о планираним капиталним инвестицијама, Радојичић је рекао да се за сљедећу сједницу Скупштине града припрама одлука о емисији обвезница у износу од шест милиона КМ, којим ће бити реализовани планирани пројекти.

"Скупштини града биће предложено да се иде у емисију обвезница за пет капиталних пројеката који се односе на изградњу новог моста на локацији Зеленог моста, затим прва фаза реконструкције Улице краља Александа првог Карађорђевића, те завршетак Источног транзита, као и наставак реконструкције Шопинг центра и наставак пројекта изградње водоводног система жЦрно врелож", навео је Радојичић.

Предсједник Скупштине града Бањалука Зоран Талић изразио је задовољство документом Омладинска политика, који је припремио Савез омладинских организација.

"Највећим дијелом овај документ је истраживачког типа и у њему су наведени највећи проблеми са којима се суочавају млади људи", рекао је Талић.

Он је истакао да је важно да градско одјељење које је задужено за реализацију овог документа треба јасно да у својим акционим плановим дефинишу буџетске, али и ванбуџетске оквире.

Одборник НДП–а у Скупштини града Бањалука Мирна Савић Бањац оцијенила је да је документ Омладинске политике прилично квалитетно урађен, те да су на површину испливали сви кључни проблеми омладине у граду.

"Међутим, не постоје никакви рокови нити акциони план који ће нам рећи када ће одређени стратешки циљеви, наведени у овом документу, бити реализовани. Ово је одлична полазна основа, али нас брине што је све уопштено написано", рекла је Бањчева.

Према њеном мишљењу, да би се зауставио одлазак младих са ових простора, потребна је образовна реформа, јер постоји вишак високообразованих младих људи, а истовремено мањак занатлија.

Предсједник Управног одбора Савјета омладинских организација Бањалука Давор Стрика рекао је да је циљ документа Омладинска политика побољшање ситуације када је ријеч о младим људима у Бањалуци.

"Највећи проблем младих људи је незапосленост и стамбено питање. Међутим, анализирајући резултате до којих смо дошли, закључили смо да је велики проблем што су млади људи у одређеним сегментима инертни и незаинтересовани за рјешавање проблема са којима се суочавају", рекао је Стрика.

Скупштински Колегијум, на којем ће бити утврђен датум одржавања 20. сједнице Скупштине града, биће одржан у петак, 9. фебруара, са почетком у 12.00 часова. /

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана