Ускоро почиње градња дијела Источног транзита у Бањалуци

Срна
Ускоро почиње градња дијела Источног транзита у Бањалуци

Бањалука - Изградња трасе дионице бањалучког Источног транзита, од Крфске до Улице Гаврила Принципа, могла би да почне ускоро јер је изабран извођач и уговор вриједан 1,5 милиона КМ додијељен предузећу “Козарапутеви”, саопштено је из Градске управе.

Нова дионица биће грађена на потезу од раскрснице са Крфском улицом до стадиона Фудбалског клуба “Напријед”, у дужини од 285 метара, на којем је, према пројекту, предвиђена изградња и пјешачких и бициклистичких стаза.

Према информацијама градског Одјељења за саобраћај и путеве, дио радова ће захватити и постојећу саобраћајницу на споју Крфске и Каламегданске улице, будући да ће бити проширена једна саобраћајна трака на старом дијелу транзита и рехабилитован коловоз у дужини од 185 метара.

Након анализе саобраћаја, биће одлучено да ли је потребно изградити кружни ток на раскрсници, те ће Одјељење, упоредо са радовима на изградњи Источног транзита, планирати и регулацију саобраћаја путем кружне раскрснице.

Предузеће “Путеви Републике Српске”, које ће заједно са градом суфинансирати изградњу нове дионице, успјешно је окончало поновљени поступак јавне набавке за извођача радова, након што је први тендер поништен у октобру, уз образложење да су пристигле понуде биле веће од средстава планираних за овај пројекат.

Град је испунио своје обавезе - да ријеши преостале имовинско-правне односе, сачини пројектну документацију, те обезбиједи дио средстава за изградњу инфраструктуре. 

“Крајем прошле године очишћен је и припремљен терен за улазак путара у градњу овог правца, који је изузетно значајан за саобраћајни проток у овом дијелу града”, наводе из Градске управе.

У ресорном градском одјељењу истичу да је за Бањалуку градња ове дионице изузетно значајна због тога што је ријеч о споју Западног и Источног транзита преко новог моста који се гради на локацији Зеленог моста.

У одјељењу наводе да ће бити направљена обилазница око града, односно дио саобраћаја из правца Мркоњић Града према Челинцу и Котор Варошу биће преусмјерен преко ове саобраћајнице, чиме ће се избјећи саобраћање возила кроз уже градско језгро.

На основу споразума између “Путева Републике Српске” и града, “Путеви” ће финансирати изградњу коловоза, а градска администрација је финансирала рјешавање преосталих имовинско-правних послова, те обезбиједила средства за изградњу пјешачких и бициклистичких стаза, јавне расвјете и кишне канализације.

Овај велики пројект започет је средином осамдесетих година прошлог вијека, а активности на његовој градњи оживјеле су прошле године. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана