Ulaganje u sport u Banjaluci u sjenci optužbi

Vesna Popović
Ulaganje u sport u Banjaluci u sjenci optužbi

Banjaluk - Burna višečasovna diskusija obilježila je donošenje Plana ulaganja u razvoj sporta na jučerašnjoj sjednici Skupštine grada, a uglavnom su pljuštale optužbe da je sport na "niskim granama" i da je nepravedno raspodijeljen novac za te namjene, ali se nije mogao čuti konkretan prijedlog rješavanja problema u toj oblasti.

Za oblast sporta je predviđeno 2,5 miliona KM, od čega je najveći dio 876.000 KM raspoređen na 58 takmičarskih klubova. Za finansiranje 34 projekta klubova planirano je 55.400 KM, dok je za sportske manifestacije planirano 88.900 KM. Pored toga, u Programu je planirano 250.000 KM za razvoj sporta u školama, te 40.000 KM za obuku osnovaca neplivača. Raspodjela tog novca je bila povod za negodovanja opozicije, a u tome su prednjačili odbornici Slobode.

- U Program je uvršćeno i deset klubova koji nemaju finansijski izvještaj iako je uslov bio da svi klubovi koji dobijaju novac iz budžeta moraju da podnesu taj izvještaj - rekao je odbornik Slobode Nenad Šibarević.

Tvrdi da je samostalni stručni saradnik - koordinator za sport i omladinu u Gradskoj upravi Dejan Travar, kadar SP-a koji je pripremao Program, u sukobu interesa. Istakao je da je uz ovu funkciju Travar i predsjednik gradskog Fudbalskog saveza i član upravnih odbora nekoliko gradskih klubova.

- Kao predstavnik Saveza on je za klubove podnosio te izvještaje, što je sukob interesa - rekao je Šibarević.

Odgovarajući na ove optužbe načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Dragan Banjac je rekao da prvi put politika nema nikakvog uticaja na raspodjelu novca za sport.

- Novac će biti raspodijeljen po sportskim rezultatima, a ne po željama pojedinih banjalučkih političara, a to vjerovatno nekome ne odgovara - rekao je Banjac.

Dodao je da Program sadrži i niz novina među kojima je razvoj školskog sporta i obuka neplivača.

- Nadam se da od ove godine nijedno dijete neće izaći iz osnovne škole, a da nije naučilo plivati. Akcenat u Programu razvoja sporta stavljen je na bezbjednost, zdravlje i masovnost djece na sportskim terenima - rekao je Banjac.

On je kazao da su odbornici Slobode iznijeli niz neutemeljenih optužbi na račun Travara.

- Posljednjih 12 mjeseci Travar je marljivo radio na pripremi ovog programa. Pretpostavljam da je problem to što je prvi put uvedeno pravilo da se traži pravdanje za troškove - kazao je Banjac.

Naglasio je da je Travar 19. juna podnio ostavku na mjesto predsjednika gradskog Fudbalskog saveza.

- Komisija je uradila svoj dio posla kada je riječ o dodjeli novca i nema nijedne sportske organizacije koja je imala pritužbu ili zahtjev na reviziju bodovanja - rekao je Banjac.

Potpredsjednik Skupštine grada Milan Milaković, kadar SP-a, istakao je da je riječ o optužbama bez dokaza, te da je Travar dugogodišnji sportski radnik koji je uveo red u dodjeli novca sportskim klubovima.

- Ovaj program razvoja sporta je najbolje urađen do sada. Budućnost sporta je na mladima i zato u narednim godinama grad treba više novca da uloži u omladinski i školski sport, a manje u profesionalne klubove - kazao je Milaković.

Film "Lica lafore"

U toku pauze, odbornicima, načelnicima i šefovima odjeljenja, te direktorima ustanova i preduzeća prikazan je film "Lica lafore", autora Denisa Bojića. Dokumentarac govori o borbi porodice Gajić za pronalaženje lijeka za ovu rijetku bolest.

- Želimo da damo svoj doprinos u borbi za pronalaženje lijeka, kako bi ozdravila kćerka porodice Gajić - rekao je predsjednik Skupštine Zoran Talić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana