Улагање у спорт у Бањалуци у сјенци оптужби

Весна Поповић
Улагање у спорт у Бањалуци у сјенци оптужби

Бањалук - Бурна вишечасовна дискусија обиљежила је доношење Плана улагања у развој спорта на јучерашњој сједници Скупштине града, а углавном су пљуштале оптужбе да је спорт на "ниским гранама" и да је неправедно расподијељен новац за те намјене, али се није могао чути конкретан приједлог рјешавања проблема у тој области.

За област спорта је предвиђено 2,5 милиона КМ, од чега је највећи дио 876.000 КМ распоређен на 58 такмичарских клубова. За финансирање 34 пројекта клубова планирано је 55.400 КМ, док је за спортске манифестације планирано 88.900 КМ. Поред тога, у Програму је планирано 250.000 КМ за развој спорта у школама, те 40.000 КМ за обуку основаца непливача. Расподјела тог новца је била повод за негодовања опозиције, а у томе су предњачили одборници Слободе.

- У Програм је увршћено и десет клубова који немају финансијски извјештај иако је услов био да сви клубови који добијају новац из буџета морају да поднесу тај извјештај - рекао је одборник Слободе Ненад Шибаревић.

Тврди да је самостални стручни сарадник - координатор за спорт и омладину у Градској управи Дејан Травар, кадар СП-а који је припремао Програм, у сукобу интереса. Истакао је да је уз ову функцију Травар и предсједник градског Фудбалског савеза и члан управних одбора неколико градских клубова.

- Као представник Савеза он је за клубове подносио те извјештаје, што је сукоб интереса - рекао је Шибаревић.

Одговарајући на ове оптужбе начелник Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт Драган Бањац је рекао да први пут политика нема никаквог утицаја на расподјелу новца за спорт.

- Новац ће бити расподијељен по спортским резултатима, а не по жељама појединих бањалучких политичара, а то вјероватно некоме не одговара - рекао је Бањац.

Додао је да Програм садржи и низ новина међу којима је развој школског спорта и обука непливача.

- Надам се да од ове године ниједно дијете неће изаћи из основне школе, а да није научило пливати. Акценат у Програму развоја спорта стављен је на безбједност, здравље и масовност дјеце на спортским теренима - рекао је Бањац.

Он је казао да су одборници Слободе изнијели низ неутемељених оптужби на рачун Травара.

- Посљедњих 12 мјесеци Травар је марљиво радио на припреми овог програма. Претпостављам да је проблем то што је први пут уведено правило да се тражи правдање за трошкове - казао је Бањац.

Нагласио је да је Травар 19. јуна поднио оставку на мјесто предсједника градског Фудбалског савеза.

- Комисија је урадила свој дио посла када је ријеч о додјели новца и нема ниједне спортске организације која је имала притужбу или захтјев на ревизију бодовања - рекао је Бањац.

Потпредсједник Скупштине града Милан Милаковић, кадар СП-а, истакао је да је ријеч о оптужбама без доказа, те да је Травар дугогодишњи спортски радник који је увео ред у додјели новца спортским клубовима.

- Овај програм развоја спорта је најбоље урађен до сада. Будућност спорта је на младима и зато у наредним годинама град треба више новца да уложи у омладински и школски спорт, а мање у професионалне клубове - казао је Милаковић.

Филм "Лица лафоре"

У току паузе, одборницима, начелницима и шефовима одјељења, те директорима установа и предузећа приказан је филм "Лица лафоре", аутора Дениса Бојића. Документарац говори о борби породице Гајић за проналажење лијека за ову ријетку болест.

- Желимо да дамо свој допринос у борби за проналажење лијека, како би оздравила кћерка породице Гајић - рекао је предсједник Скупштине Зоран Талић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана