Uginulo nekoliko hiljada komada ribe u Širokoj rijeci

Jelena Stanić
Uginulo nekoliko hiljada komada ribe u Širokoj rijeci

Banjaluka - Široka rijeka od juče je mrtva jer se desio veliki pomor ribe. Nekoliko hiljada komada škobalja, mrene, plotica i drugih vrsta je uginulo na dijelu vodotoka u Lazarevu, a uzrok ove katastrofe za sada je nepoznat.

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman izjavio je da su inspektori bili na terenu.

- Obaviješteni smo juče ujutro da je došlo do uginuća ribe i angažovali smo stručnjake Instituta za javno zdravstvo i Veterinarskog instituta “Dr Vaso Butozan”, koji će analizirati uzorke vode i uginulu ribu da bi otkrili uzroke pomora - izjavio je Kecman.

Najveću štetu pretrpjelo je Sportsko ribolovno društvo “Banjaluka”, čiji su članovi pomor primijetili u ranim jutarnjim časovima i obavijestili nadležne organe.

-  Uzalud se trudimo da očuvamo riblji fond i da poribljavamo vodotoke kada se ovakve stvari dešavaju. Po ribi se vidi da se to desilo dan prije. Nema vidljivog zagađenja i zato sumnjamo na pesticide jer rijeka teče kroz dio gdje se nalaze njive kukuruza i drugih žitarica - rekao je šef ribočuvarske službe SRD “Banjaluka” Marinko Popović.

Istakao je da su njihovi članovi i ekipe Eko Euro tima na dijelu gdje je došlo do pomora prikupili 40 kilograma ribe ili negdje oko 2.000 komada.

- To je ono što je ostalo, a tokom noći, dok je kiša padala, vodostaj je bio daleko veći, a i voda je bila brža, tako da procjenjujemo da je uginulo nekoliko hiljada komada ribe, kako velikih, odraslih jedinki, tako i velika količina mlađi. Zaista je neshvatljivo to što se desilo, da imamo sada mrtvaju umjesto rijeke bogate ribom. Uzalud je sav trud SRD “Banjaluka” da poribljavamo rijeke i rječice ako neki neodgovorni pojedinac uništi svu ribu - dodao je Popović.

Mještani su zgroženi katastrofom koja se desila na Širokoj rijeci.

- Kada sam ustao vidio sam mrtve ribe kako plutaju na površini. Bio sam šokiran prizorom. Ovdje mladići pecaju, tu je bilo ribe. Čini mi se da se za 50 godina koliko ovdje živim nije ovakvo nešto desilo - rekao je jedan od starijih mještana Lazareva koji nije želio da mu objavimo ime.

Nema Fabrika

Marinko Popović naglasio je da nije primijećena uginula riba na mjestu gdje se Široka uliva u Vrbas.

- Čudno je da dođe do ove katastrofe kada duž rijeke nema fabrika koje bi ispuštale otrovne fekalne ili industrijske vode. Rije 15 godina imali smo na Širokoj manji pomor ribe, ali nikada ovakvog obima. Zato sumnjamo na pesticide. Ne bih da nagađamo, glavnu riječ daće struka, odnosno na koji je način došlo do uginuća - kazao je Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana