У згради у Борику наплаћују воду и за ћуке

ATV
У згради у Борику наплаћују воду и за ћуке

Бањалука - У Београдској 13, у бањалучком насељу Борик, вода се од нове године наплаћује и кућним љубимцима, тачније, њиховим власницима.

Заједница етажних власника је одлучила – пас је као члан породице, па се рачуна да толико воде и потроши. Породица Бундало, због пса Пака сада воду плаћа 18, умјесто 12 марака мјесечно. Кажу – то је, ипак, превише.

"Није реална цијена, зато што, рецимо, они њега третирају као човјека, као да је одрасла особа. Сад, он и ја се не можемо поредити, не може се ни дијете са њим поредити. Мислим, ако већ поредимо нешто. Нико није против тога да се нешто плати. Па два мјесеца га не купаш. Сад по снијегу га не купамо никако, само му ноге обришемо. Чак, узмемо оне салвете, влажне, па му често бришемо. Они се иначе не купају често”, објашњава власница пса Рада Бундало.

Осим воде, станари ће, убудуће, плаћати и пола марке мјесечно за пса у лифту. Драгоје и Ана, кажу да немају ништа против љубимаца у згради, али да власници за њих морају да плаћају трошкове.

"До претпрошле године ми нисмо имали кућних љубимаца, и сад у задњих годину дана, повећала се потрошња воде. Види се да се троши. Значи, купа се. Повећава се број чланова, и вода се троши. И ја сам за то да се плаћа. Ко жели да држи кућног љубимца, нека плати”, каже Драгоја Шубић.

"Ја сам прва говорила да то треба тако. Некад се знало ући у лифт, па се испишкио, па ово, па оно. Није то упитању само шест марака, јер то је пошло све више и више их. Мора неки ред бити. То је луксуз, а луксуз се плаћа”, мисли Ана Лапајне.

Удружењу за заштиту животиња та пракса се нимало не свиђа, а правници кажу да власници кућних љубимаца треба да плаћају неку врсту таксе, али по много разумнијим цијенама. У Градској управи поручују да односе и правила у стамбеним зградама уређује искључиво заједница етажних власника и да у то не могу да се мијешају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана