У прихватилишту тренутно 140 паса, ове године удомљена 52 љубимца

Срна
У прихватилишту тренутно 140 паса, ове године удомљена 52 љубимца

Бањалука - У прихватилишту за напуштене псе у Рамићима тренутно борави 140 паса - ове године удомљена су 52 из азила, док је 11 враћено власнику, истичу у Одјељењу за комуналне послове Градске управе Бањалука.

Они апелују да грађани љубимце не остављају без надзора нити пуштају да слободно лутају улицама и наводе да је Хигијеничарска служба током године са улица склонила 153 пса.


Из овог одјељења наводе да се о напуштеним и изгубљеним псима у прихватилишту води брига, пружа одговарајућа ветеринарска заштита, те да сви пси који се дају на усвајање пролазе, осим ветеринарског прегледа и вакцинисања, и тест процјене карактера.

Програмом заједничке комуналне потрошње за ову годину у буџету града за обављање послова Хигијеничарске службе и рада прихватилишта за напуштене псе планирана је 151.000 КМ.

У одјељењу за комуналне послове кажу да је капацитет прихватилишта од 60 до 80 паса.

Град је прије десетак година покренуо поступак изградње новог прихватилишта за псе и одредио нову локацију у Мотикама, али, како наводе у овом одјељењу, због недостатка финансијских средстава, до сада није приступљено реализацији.

Хигијеничарска служба излази на терен по дојави грађана, на захтјев службених лица, ветеринарских инспектора или комуналне полиције, те редовно у оквиру обиласка градских локација.

Из Одјељења за комуналне послове наглашавају да је Град Бањалука оснивањем прихватилишта за напуштене псе и Хигијеничарске службе успоставио систем контроле популације паса луталица и поставио основне принципе и правила из оквира наведене области.

Град Бањалука послове у прихватилишту за напуштене псе и Хигијеничарској служби води по систему добробити, који представља однос животиња, човјека и животне средине.

“Водећи принцип у раду прихватилишта за напуштене псе је промоција одговорног власништва која може значајно смањити број паса луталица и појаву зооноза.

Екологија паса је у вези са људским активностима, а контрола популације мора бити повезана са промјенама у људском понашању да би имала ефекат”, наводе из Одјељења за комуналне послове.

Један од најзначајнијих елемената у оквиру контроле популације паса јесте и превентивно дјеловање на ову појаву кроз рад са најмлађима.

Град Бањалука у сарадњи са представништвом Фондације “Дог траст” у БиХ спроводи програме едукације дјеце и стерилизације паса луталица.

Од 2015. године, сарадња Удружења грађана “Колиба” и Фондације “Дог траст”, представништво за БиХ, омогућава радионице дјеци школског узраста у свим школама у Бањалуци.

Радионица садржи различите интерактивне активности, за које су основа теме у вези са држањем и бригом о псима: одговорност власника, дискусије, дебате, подстицање креативног размишљања, као и безбједност приликом приласка и током игре са псима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана