У Бањалуци задовољни растом броја гостију

Срна
У Бањалуци задовољни растом броја гостију

Бањалука - У Туристичкој организацији Бањалука задовољни су растом броја гостију у оквиру свјетског просјека око три до четири одсто на годишњем нивоу и надају се да ће он бити настављен у том обиму, речено је Срни у овој организацији.

Самостални стручни сарадник у Туристичкој организацији града Младен Шукало рекао је Срни да је у прошлој години у Бањалуци укупно забиљежено 74.157 долазака и 128.801 ноћења, те да се ове године очекује да се пређе цифра од 90.000 долазака и 130.000 ноћења.


"Ту посебно видимо шансу са повећањем приступачности Бањалуке, односно увођењем јефтиних авионских линија са бањалучког аеродрома", каже Шукало.

Он је рекао да је Бањалука прва дестинација у Републици Српској са највећим бројем туристичких долазака, али да није прва и по броју ноћења.

"Ту нас престиже Теслић захваљујући Бањском центру жВрућицаж, односно стационарном виду туризма са којим Бањалука не може конкурисати, али се надамо да ће улагања и власничка трасформација у бањалучком Бањско-рекреативни центар жШехерж утицати на то да повећамо вријеме боравка туриста у Бањалуци", каже Шукало.

Он је рекао да Туристичка организација града сарађује са различитим организаторима путовања, туроператерима из земље и свијета и да је тренутно у проговорима са једним од највећих свјетских туроператера, британским туристичким оператером "Томас Кук".

Шукало је истакао да је Бањалука постала препознатљива и по манифестационом туризму.

"Бањалука је град догађаја гдје се током године организује велики број како оних традиционалних, тако и оних спорадичних догађаја као што су неки одређени концерти, изложбе, представе који могу бити интересантни гостима, односно туристима", рекао је Шукало.

Он је посебно издвојио веће бањалучке фестивале "Демофест", "Фреш вејв фестивал", "Козара етно фестивал", манифестацију "Љето на Врбасу" и Кочићев збор.

Према ријечима Шукала, и дочек Нове године је такође значајан догађај за град Бањалуку, односно манифестација "Зимска чаролија".

"Увијек се некако тражи кревет више, тако очекујемо да ће бити и ове године с тим да нас очекује поново практично читав мјесец догађаја жспакованихж у манифестацију жЗимска чаролијаж, тако да очекујемо пораст броја посјета током цијелог мјесеца децембра, али и током новогодишњих празника, кад Бањалука нема довољно капацитета", наводи Шукало.

Он каже да уклањањем правних препрека за регистрацију приватног смјештаја посебно "стан на дан" све више власника станова улази у редовне оквире и региструје своје капацитете у том виду смјештаја, те се претпоставља, по неким анализама да ту Бањалука има више од 1.000 кревета, док званична статистика говори да Бањалука располаже са 1.900 кревета.

Шукало је рекао да је доста инвеститора заинтересовано за улагање у смјештајне капацитете у граду Бањалуци.

Он је рекао да је у изградњи хотел "Мериот" и да је интерес показао и ради студију оправданости познати ланац хотела "Интерконтинентал".

"Очекујемо ускоро отварање реконструисаног хотела жСлавијаж, а смјештајни капацитет ће повећати и Самачки дом у насељу Старчевица који се такође реновира, а који располаже са око 300 кревета", рекао је Шукало.

У Бањалуци је за осам мјесеци ове године регистровано 54.549 долазака и 83.767 ноћења или за четири, односно три одсто у односу на исти период прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана