У Бањалуци недостаје смјештајних капацитета

Срна
У Бањалуци недостаје смјештајних капацитета

Бањалука - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да у граду има око 1.900 кревета за смјештај туриста и гостију, те додао да Град има проблема са смјештајним капацитетима, који су нарочито изражени у вријеме шпица туристичке сезоне.

Радојичић је истакао да је у вријеме манифестације као што је Бањалучки полумаратон, те велика смотра фолклора или фестивала као што је “Ћевап фест” немогуће наћи слободан кревет у Бањалуци, те да се тада смјештај тражи од Градишке до Дервенте. 

“Међутим, постоје и интервали у којима су хотелски капацитети непопуњени, што је недостатак константних садржаја у току цијеле године”, рекао је Радојичић новинарима. 

Према његовим ријечима, постоји више иницијатива за повећање хотелских капацитета у граду, а неки су у току реализације, тако да се очекује да ће број лежајева у наредном периоду бити повећаван. 

“Додатни проблем је и црно тржиште, јер је у понуди велики број кревета који нису у евиденцији Пореске управе, ни Туристичке оганизације тако да ту врсту смјештаја не обухватамо нашим статистикама”, рекао је Радојичић. 

Директор Туристичке организације овог града Ирена Радојевић рекла је Срни да је у Бањалуци регистрован 1.891 кревет, а да се сматра да има још најмање 300 кревета у такозваној сивој зони. 

“У току је процедура регистрације производа жстан на данж, који је и даље у овој сивој зони, те ће се врло брзо ријешити и ова област, како бисмо имали повећање званичног броја кревета, па очекујемо да ће до краја године бити отприлике 3.000 кревета на располагању”, рекла је Радојевићева. 

Она је навела да на подручју Републике Српске постоје четири инспектора који веома добро обављају своју дужност, те да очекује да ће се ускоро у потпуности ријешити проблем сиве зоне. 

Она је потврдила да смјештајни капацитети у Бањалуци нису задовољавајући и да се увијек тражи кревет више. 

“Томе су допринијеле манифестације како у зимском, тако и у прољећном периоду, а које су окупљале више од 5.000 учесника и гостију”, рекла је Радојевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана