Тротоар тјера бригу на путу до школе у мјесној заједници Сарачици

Милош Васиљевић
Тротоар тјера бригу на путу до школе у мјесној заједници Сарачици

Бањалука - Изградња тротоара у мјесној заједници Сарачица код Основне школе "Свети Сава" у Павловцу, коју похађа 110 ученика, ријешиће дугогодишњи проблем ђака, али и других мјештана чија је безбједност свакодневно угрожена јер су принуђени да пјешаче коловозом.

Вриједност радова је 32.000 КМ, од којих је 15.000 КМ обезбијеђено из градске касе, а остатак ће издвојити владе Швајцарске и Шведске, у оквиру УНДП пројекта.

- На Форуму грађана је закључено да је најважнији пројекат градња тротоара, како би ђаци подручне школе која гравитира у МЗ Сарачица били безбједнији. Радови су почели, а тражићемо и дозволу за постављање "лежећих  полицајаца" у близини школе - каже предсједник Савјета МЗ Сарачица Драшко Кременовић. Додаје да је новцем који град даје мјесним заједницама обновљена школа, те да ни овдје није било дилеме гдје ће га уложити.

- Једногласно смо одлучили да овај новац преусмјеримо за обнову школе у Павловцу. Санацију су помогли донатори међу којима су "Грађење Ђурић", "Месница код Зоке", "Грађевинарство Кос" и компанија "Паспаљ". Остало је још да обновимо кров, фасаду и столарију, како бисмо добили модерну школу, али и на тај начин задржали број ђака - каже Кременовић који је и одборник у Скупштини града.

Он је нагласио да ђаци сада имају боље услове за рад јер је потпуно обновљена учионица након 50 година.

- Најважније је да су ученици, наставници и родитељи задовољни, јер неко води рачуна и о подручној школи. Потребно је да задржимо ђаке у подручним школама, да не иду у централне. Не желимо да заобилазе нашу школу, те  се радујемо сваком новом првачићу - истакао је Кременовић и додао да у Сарачици има око 5.000 становника.

Директор ОШ "Свети Сава" Павловац Мирослав Попржен је истакао да ће градња тротоара значити много овом насељу, те да ће родитељи и дјеца бити много безбрижнији.

- Тротоари ће представљати додатну сигурност за ученике. Створени су веома добри услови у овој школи, урађено је централно гријање, намјештена учионица за први разред, ту су нови подови, намјештај и друго. Сада имамо модерну школу и када обновимо кров биће ово прелијеп објекат, на којем ће моћи да позавиде многи - казао је Попржен.

Радовима су задовољни и мјештани истичући да је јавном расвјетом покривена готово цијела мјесна заједница, дјеца имају ново игралиште које је им је лани поклонила компанија "Паспаљ", те да су услови живота у Сарачици све бољи.

Друштвени дом

Сарачици недостаје друштвени дом и објекат мјесне заједнице, чија ће обнова бити међу будућим приоритетима.

Објекат дома је стар најмање 60 година, а ријеч је о старој каменој грађевини коју је неопходно санирати.

- Сада су ту смјештени Савјет мјесне заједнице, секретар, матичар, сала за састанке, те простор који је издат "Поштама" - поручују из МЗ и додају да би и објекат мјесне заједнице требало спасити од даљег урушавања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана