Трошна барака у парку Младен Стојановић постаје кутак за све генерације

Ивана Кардум
Трошна барака у парку Младен Стојановић постаје кутак за све генерације

Бањалука - Нови друштвени центар, који ће бити на располагању свим Бањалучанима, ускоро би требало да буде отворен у парку “Младен Стојановић” и то у објекту који користи мјесна заједница Росуље.

Обнова дотрајале жуте бараке у парку изводи се у склопу пројекта “Јачање улоге мјесних заједница у БиХ”, а у који се и ове године активно укључила Градска управа у партнерству са мјесним заједницама.

- План је да за ову годину кандидујемо реконструкцију другог дијела друштвеног центра у МЗ Росуље који се налази у парку “Младен Стојановић”. Претходно смо одржали форум грађана МЗ Росуље, укључене у пројекат, и мјесних заједница Центар један, Борик два и Нова варош на којем је друга фаза реконструкције тог објекта кандидована као пројектни приједлог. Ових дана тај приједлог ћемо и послати на позив УНДП-а који је отворен - казали су у Одјељењу за општу управу.

Како су истакли, у оквиру истог пројекта на овом објекту се већ ради нова столарија, а за наставак радова, односно реконструкцију другог дијела објекта, било би потребно 35.516 КМ. Реализацијом овог пројекта био би стављен у функцију комплетан објекат у парку.

Предсједник Савјета МЗ Росуље Синиша Мркобрада каже да је пројекат замишљен као друштвени центар који ће свим суграђанима приуштити додатне активности и разоноду, које су им раније биле финансијски недоступне, а у потпуно новој згради корист ће имати читав град, а не само становници Росуља, Центра, Борика и Нове вароши. - У пројекту из 2018. године мјештани наше МЗ одлучили су да буде реновиран само дио који припада овој МЗ. Међутим, по томе би било уређено само пола зграде, тако да смо конкурисали за овај пројекат, који је одобрен - нагласио је Мркобрада. Он је додао да би зграда требало да буде оспособљена за употребу за четири мјесеца, тако да би завршетак радова могли очекивати у јуну или чак мају.

Према ријечима Мркобраде, нови простор биће на располагању омладини и пензионерима, а у понуди ће се наћи бројни пројекти, као што су школа страних језика за почетнике, школа рачунара, те простор за пензионере са салом за шах. Такође, у самом објекту налази се велика конференцијска сала, која ће бити коришћена за разне састанке пензионера, актива жена, синдиката, годишњих зборова и форума.

- Пензионери ће ту проводити своје вријеме, посебно ће им значити када не буде шаха на отвореном. Дјеца ће имати могућност да уче стране језике, а за њих смо планирали и пројекције документарних филмова, те друге сличне културно-умјетничке садржаје. У плану је и да буде покренут студио за аеробик који би такође био свима доступан - истакао је Мркобрада.

Пројекат

У пројекту “Јачање улоге мјесних заједница у БиХ”, који су иницирале владе Шведске и Швајцарске, а спроводи га канцеларија Развојног програма Уједињених нација (УНДП) учествују 24 локалне заједнице из БиХ. Са подручја града учествује шест мјесних заједница: Шарговац, Паприковац, Лауш два, Росуље, Чесма и Сарачица. У оквиру пројекта ради се и на санацији огранка улице Давида Штрпца, на наставку изградње тротоара на Сарачици и изградњи дјечјег игралишта у МЗ Лауш два, у улици Косте Крсмановића. У току је и закључење уговора са извођачем радова за опремање спортске балон хале у Шарговцу, док је у току јавна набавка за изградњу друштвеног дома у Чесми и још једног дјечјег игралишта на Лаушу, на локацији код цркве.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана