Trim-staza u parku Mladen Stojanović po mjeri ljubitelja trčanja

Miloš Vasiljević
Trim-staza u parku Mladen Stojanović po mjeri ljubitelja trčanja

Banjaluka - Ljubitelji rekreativnog trčanja ali i aktivni sportisti uskoro će dobiti novu trim-stazu i to u jednoj od najljepših oaza zelenila u centru grada, parku "Mladen Stojanović".

Naime, završen je tender za izbor izvođača radova a najbolju ponudu imalo je banjalučko preduzeće "Vučković eksport import" koje će da gradi stazu a zavisno od vremenskih uslova, radovi bi uskoro trebalo da počnu.

Prema urađenom projektu, staza će biti dužine oko 1.200 metara. Širina staze za trčanje biće nešto manje od dva metra, tačnije 185 centimetara, dok će podloga staze biti napravljena od drobljenog sitnog kamena. Ukupna vrijednost ovog posla iznosi 53.470 KM.

- Izgradnja još jedne trim-staze svakako se uklapa u program razvoja sporta od 2018. do 2022. godine, kojim je predviđen i dio pod radnim nazivom "Sport dostupan svima" - rekao je načelnik Odjeljenja za obrazovanje, omladinu, zdravstvo i sport Dragan Banjac.

On je naglasio da će izgradnjom trim-staze u najvećem gradskom parku, svi rekreativci dobiti kvalitetan prostor za trčanje i sportske aktivnosti, ali da će ovu stazu moći koristiti i aktivni sportisti za trening.

Iz Odjeljenja za komunalne poslove podsjećaju da je ove godine uređena trim-staza na Banj brdu, te da je naredne godine u planu izgradnja rekreativnih sadržaja na prostoru između Trapista i Banj brda.

- Na Banj brdu smo obnovili trim-stazu, a sada, na inicijativu Atletskog kluba "Banjaluka" i grupe građana, ulazimo u izgradnju staze za trčanje u parku "Mladen Stojanović". Opredijeljeni smo da, u skladu sa našim mogućnostima, izgradimo i uredimo što više sadržaja koji će omogućiti građanima, a pogotovo mladima da se besplatno bave sportom i rekreacijom - rekao je načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar. 

Ljubitelji rekreacije koji i danas u velikoj mjeri koriste pogodnosti koje im za bavljenje sportom pruža park "Mladen Stojanović" ističu da će uređena trim-staza biti pun pogodak.

- Svakodnevno trčim po popločanim stazama za hodanje u parku ali trim-staza biće pun pogodak. Mislim da će obogatiti sadržaje u ovoj oazi zelenila a da neće izmijeniti mnogo njen izgled i namjenu. S druge strane ljubitelji trčanja dobiće svoj kutak i neće morati da se sklanjaju onima koji po parku voze bicikle, šetaju u grupama ili onima koji vozilima dostavljaju robu za prodajne štandove. U svakom slučaju dajem podršku Gradskoj upravi na ovom potezu - kazao je rekreativac Saša Malinović.

Teretane u prirodi

Uz trim-staze, sljedeće godine je u planu i gradnja dvije teretane u prirodi, u naseljima Starčevica i Lazarevo. Plan je da teretana u prirodi na Starčevici bude izgrađena u Bulevaru Desanke Maksimović, na zelenoj površini kod pasarele, dok je lokacija u Lazarevu – Bulevar Milutina Milankovića, u blizini OŠ "Ivan Goran Kovačić". Inače, za gradnju ovih teretana ispunjen je jedan od osnovnih preduslova, a to je dobijanje lokacijskih uslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana