Талић у Верићима: Морамо подржати наше пољопривреднике

ELTA TV
Талић у Верићима: Морамо подржати наше пољопривреднике

Бањалука - У посљедњих неколико година, у Верићима су реализовали низ комуналних пројеката. Од путне инфраструктуре преко амбуланте породичне медицине са лабораторијом до друштвеног дома. Сада је на реду завршетак изградње водоводне мреже. Постојећи локални водовод већ је интегрисан у систем градског Водовода. У савјету Мјесне заједнице Верићи већ су се обратили градском Водоводу са приједлогом рјешења

„Ићи ћемо са планом да се овдје уради једна пумпна станица гдје би се у постојећи локални водовод, у постојеће базене, упумпавала вода из градског Водовода који је већ стигао у село са примарном мрежом.  Тако би се надокнадиле оне количине питке воде које нам недостају посебно у љетним мјесецима. Према првим прорачунима то није инвестиција која би пуно коштала, а и водомјери су већ постављени.” каже предсједник Савјета МЗ Верићи Славиша Вучковац   

О приједлогу рјешења који ће бити упућен градском Водоводу,  чланови Савјета ове бањалучке мјесне заједнице  упознали су и предсједника Скупштине града Бањалука Зорана Талића. Он је приликом данашње посјете Верићима обишао и новоизграђени објекат заједничких институција у овој мјесној заједници, а посјетио је и Удружење жена “Верићанке” које су га упознале са планираним пројектима гдје очекују  подршку  Скупштине града и Градске управе.

“Ми гдје год да идемо, ми морамо из тих наших средстава да платимо превоз, да обезбиједимо средства. За сада, увијек се нађе неко од наших мјештана ко ће да нам помогне. Или то буде нека донација. Вољели би да у Градској управи имају мало више слуха за наше пројекте, јер се ми трудимо да презентујемо поткозарске обичаје на најбољи могући начин.” каже Рада Поповић, предсједница УЖ “Верићанке”.

Први човјек градског парламента обишао је и пољиопривредно газдинство Винке Савић у Верићима. Винка се бави производњом млијека, има 37 музних крава и 40 јуница. Користила је и подстицаје из фондова Центра за развој пољопривреде и села. Једини проблем јој је водоснабдјевање. Тешко је. Ипак каже да се од пољопривреде данас у Верићима може пристојно живјети.

“Ја сам у граду живјела. И дошла овдје. И муж ми је радио вани. Али мој син је желио да живимо на селу и ја сам дошла овдје. Сад ви ми реците може ли се живјети овдје. Погледајте шта смо ми за двадесет година урадили. За годину не можеш ништа, ипак неколико година се мора вриједно радити. Ја држим и овце и свиње и кокоши и пластеник. Све то држим. Ко хоће да ради, може на селу фино живјети” каже Винка Савић.

Предсједник градске скупштине је након обиласка Верића, забиљеживши све оно што су актуелни проблеми овог краја, подсјетио на поједине пројекте намијењене пољопривредницима чију реализацију заговара. Од сушара за воће и мини сирана до млијекомата.

“Мислим да у ово примјери који требају чешће ићи у јавност. И да сви они који се баве пољопривредом треба да слиједе овакве примјере, као што је  породица Савић, да се у њих угледају када је у питању производња хране и развој пољоривреде. Ја сам и овдје поменуо нешто што је и уједно моја жеља и воља, да се у граду Бањалуци, а у складу са законским рјешењима, покуша успоставити систем млијекомата. Управо смо чули да госпођа Винка Савић произведе годишње око 150 000 литара млијека. Е сад замислите да град Бањалука обезбиједи млијекомате какви већ постоје и у нашем окружењу, да понуди једну нормалну цијену, већу од оне што нуде откупљивачи млијека, онда имате ситуација да једно овакво газдиснтво попут овог породице Савић итекако може бити одрживо, а грађани Бањалуке да добију квалитетан домаћи производ” нагласио је Талић

Делегација градског парламента упознала се и са приједлозима пољопривредних произвођача у вези измјена правилника за додјелу подстицајних средстава те начина расподјеле субвенција као и о приоритетима Савјета мјесне заједнице Верићи за наредни период.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана