Сваком баштовану у Бањалуци парцела од 50 квадрата

Милош Васиљевић
Сваком баштовану у Бањалуци парцела од 50 квадрата

Бањалука - Грађани заинтересовани за узгајање здраве хране ускоро би могли да добију парче градског земљишта како би формирали засад, уз плаћање симболичне накнаде, док ће 15 парцела бити бесплатне за социјално угрожене породице.

Ово је идеја групе заљубљеника у природу и пољопривреду окупљених у новоосновано удружење "Градске баште Бањалука" које је за пројекат узгајање здраве хране затражило подршку Градске управе.

Пројектом "Прва градска башта", првим такве врсте у БиХ, предвиђено је да заинтересовани за пољопривреду и узгој здраве хране добију парцеле од по 50 метара квадратних за које би плаћали симболичну чланарину на годишњем нивоу, док би социјално угрожене породице биле ослобођене тих трошкова.

У првој градској башти грађани би могли да науче технике сијања, узгоја и бербе различитих биљака, начине припреме земљишта за презимљавање, али и како да узгајају расад у кућној радиности и конзервирају плодове на природан начин. 

Члан удружења Горан Пивашевић рекао је да су у удружењу нашли неколико локација ван урбаног градског подручја које би биле погодне за узгој здраве хране.

- Постоје четири локације површине 3.000 метара квадратних за које сматрамо да су најквалитетније, а у исто вријеме приступачне и граду је предложено да те локације буду коришћене за овај пројекат. С пројектом је прије мјесец дана упознат предсједник градског парламента Зоран Талић који подржава нашу идеју и овај вид производње хране - истакао је Пивашевић.

Додао је да градска башта треба да буде функционална, односно да одабрано земљиште има одређену конфигурацију, довољну величину, приступачност и инфраструктуру.

Један од оснивача удружења Биљана Бановић сматра да је прва градска башта примјер како треба усмјерити оне који желе да раде, а према њеним ријечима, за органски узгој заинтересовани су људи различитих профила.

- Прва баштенска заједница у нашем граду понудиће нешто сасвим ново и оригинално, а то је било неопходно с обзиром на то да је велики број заљубљеника у органску производњу. Надамо се да ће  парцеле бити на земљишту које припада граду Бањалука, јер све ово и радимо због Бањалучана. Пожељна је локација близу града, да има редовну аутобуску линију - истакла је Бановићева.

У удружењу "Градске баште Бањалука" очекују да градска башта заживи и личи на савремене моделе урбаних башта у Европи.

- Намјера је да заједно створимо кутак који ће дати допринос у промоцији Бањалуке као културне престонице, а посебно као зеленог града, те да ставимо град на свјетску мапу европског баштованства - казали су у удружењу. У Градској управи су рекли да разматрају овај пројекат, али и да су спремни да понуде локације за узгој.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је прошле седмице да ће град до краја године добити акциони план за "Зелени град".

- Овај пројекат развијамо заједно са Европском банком за обнову и развој - истакао је Радојичић.

Алтернатива

У удружењу "Градске баште Бањалука" кажу да је алтернатива јавном земљишту закуп приватних парцела.

- Ако из било којег разлога не будемо могли доћи до јавне земље, онда ћемо тај проблем ријешити путем изнајмљивања приватних парцела, а спремни смо и на обје варијанте - казао је Горан Пивашевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана