Станари у улици Прве крајишке бригаде прикупили 30.000 марака за обнову крова

Александар Стојановић
Станари у улици Прве крајишке бригаде прикупили 30.000 марака за обнову крова

Бањалука - Да слога кућу гради најбоље показују станари зграде у улици Прве крајишке бригаде број 1 на Старчевици који већ деценију прикупљају новац како би замијенили дотрајали кров, а њихов сан би ускоро требало да буде остварен.

Његујући комшијске вриједности ови станари би могли да буду примјер другима, јер у радним акцијама нико не заостаје, али ни у штедњи новца за заједничке пројекте. Тако ће простор испред њихове зграде ускоро добити нови сјај, јер ће дотрајале плоче замијенити подлогом од бетонских коцака.

- Управни одбор Заједнице етажних власника (ЗЕВ) одлучио је да уредимо простор испред наше зграде, јер желимо да новом и квалитетнијом подлогом учинимо нашу зграду љепшом за нас станаре, а уједно и да се они који нам долазе осјећају лијепо и пријатно - казао је предсједник Управног одбора ЗЕВ-а Милорад Арлов. Додаје да ће трошкови за овај пројекат износити нешто мање од 3.000 марака и да су новац обезбиједили из буџета за одржавање зграде.

Амбициозни станари не крију да са нестрпљењем чекају замјену дотрајалог крова, који није мијењан откад је зграда прије 38 година саграђена. За веће пројекте, као што је овај, у протеклих десет година прикупили су око 30.000 КМ, на шта су посебно поносни.

- Наредне године планирамо да замијенимо комплетан кров зграде који има око 700 метара квадратних. Одлучили смо да салонит плоче којима је зграда покривена замијенимо тзв. сендвич лимом дебљине три центиметра. Желимо да овај посао обавимо квалитетно како би нас нови кров боље штитио од хладноће и врућине - истиче Арлов.

Он додаје да процјењују да ће пројекат коштати око 40.000 КМ, а да ће разлику у цијени обезбиједити кредитом, повећањем накнаде или ће аплицирати на конкурсу за пројекат енергетске ефикасности који расписује Градска управа. О томе ће, како каже, у наредном периоду одлучити Скупштина станара која броји 40 чланова.

Од 2004. године, када је регистрована Заједница етажних власника, иза њих је много пројеката којима су жељели да уљепшају и сачувају свој животни простор.

- Нова фасада постављена је 2007. године, поправљени су кров, кровна лимарија и корита, уређени подрум и ходник, постављена су нова врата, те смо увели видео-надзор - закључује Арлов.

Станари ове зграде су познати као добро организована заједница, а њихов рад и труд препознали су и у Градској управи, па су награђивани за најуређенији простор у категорији заједница етажних власника. Бањалука се стално поноси тиме да је град зеленила, а станари зграде у улици Прве крајишке бригаде број 1, његујући своје двориште, увелико доприносе томе.  

Дукат за најмлађе

Милорад Арлов је и предсједник удружења за помоћ дјеци на Косову, а са својим комшијама сваке године у насељу Старчевица организује традиционално ломљење чеснице за дјецу па они најсрећнији имају прилику да пронађу дукат.

Та манифестација сваке године окупи велики број малишана, а Арлов истиче да таквим акцијама настоје да његују традицију и обрадују најмлађе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана