Станари ламела у Лазареву добијају канализацију

Бранкица Смиљанић
Станари ламела у Лазареву добијају канализацију

Бањалука - Вишегодишњи проблем станара ламела у Лазареву требало би ускоро да буде ријешен, јер је коначно почела градња канализације у улици Деспота Стефана Лазаревића у овом насељу.

Радници “Хидросплета” почели су у петак градњу канализације за четири ламеле у овој улици, које, због банкрота инвеститора, нису биле у могућности да се прикључе на градску канализациону мрежу.

Изградњом ове канализације, коју у цјелости финансира Градска управа, биће ријешен проблем стотињак становника ових зграда, који су, у немогућности да нађу друго рјешење, отпадне воде спроводили у импровизоване септичке јаме.

Градоначелник Игор Радојичић, који је у петак обишао радове, изјавио је да је недостатак канализације у овим зградама представљао велики еколошки проблем за овај дио града.

- Невјероватно звучи, али, због пропасти инвеститора и бројних проблема на које ови људи нису могли утицати, зграде су биле прикључене на септичку јаму. Љетос су нам мјештани писали молбу да ријешимо проблем и, искрено, били смо скептични хоће ли се моћи наћи рјешење. Поврх свега, на овој парцели је било и доста имовинско-правних проблема. Ипак, успјели смо ријешити и тај проблем и добити сагласност за изградњу канализације - рекао је Радојичић и додао да вриједност радова износи 35.000 КМ.

Према његовим ријечима, у Бањалуци тренутно има 25 стамбених зграда са сличним проблемима.

- Људи су се углавном уселили у те станове и сада не могу да ријеше проблеме. Понукани овим случајевима, инсистирали смо да се иде у измјену Закона о уређењу простора и грађењу и да се отвори легалан простор за рјешавање оваквих проблема - казао је Радојичић.

Станар Зоран Вукотић казао је да су комшије изузетно срећне што коначно почиње рјешавање њиховог великог проблема.

- Надам се да је ово само први корак и да ће услиједити рјешавање и других проблема које имамо. Највећи проблем је што инвеститор правно не постоји и морамо видјети какве кораке даље предузети - закључио је Вукотић.

Инвеститор ових зграда је предузеће “Арагоста” д.о.о, у власништву Зорана Милића, који је био дужан да о властитом трошку изграђене објекте прикључи на канализациону мрежу и уради прилаз зградама, укључујући и њихово спољашње уређење. Међутим, инвеститор је банкротирао током градње, тако да су станари, који су се у међувремену уселили у објекат, били присиљени да проблем привремено ријеше градњом септичких јама, које су се често излијевале и правиле велике проблеме становништву у овом дијелу Лазарева.

Најгоре љети

Станарка сусједне зграде Невена Поповић рекла је да је прије девет година дала новац како би се проблем ријешио, али нико није могао наслутити шта ће се десити и да ће инвеститор нестати и то с њиховим новцем.

- Најгоре ми је љети и веома је тешко живјети у оваквим условима. Имам дјецу, којима се овдје не живи. Канализација смрди, нема пута, али надам се да ће овај проблем бити ријешен - казала је Поповићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана