Stan na dan tri puta skuplji

nezavisne.com
Stan na dan tri puta skuplji

Banjaluka - Cijena “stana na dan”, zbog velike potražnje u susret novogodišnjim praznicima, je i po tri puta viša u odnosu na uobičajene cijene, pa su tako ovi smještajni kapaciteti za novogodišnje termine izdati po dnevnoj cijeni od 150 KM.

Turisti iz zemalja regiona, primarno Slovenije i Srbije, rezervisali su gotovo sve smještajne kapacitete u gradu, a mjesto je teško naći i u stotinama apartmana i stanova koji se nude na “crnom tržištu”.

U hotelima kažu da su njihovi kreveti za novogodišnje praznike gotovo rasprodati, a tek poneki imaju slobodne sobe za ove termine.

Manjak soba, kažu hotelijeri, preliva se u sve popularniji segment “stana na dan”, ali i u ovoj vrsti smještaja je sve teže naći slobodne u terminu novogodišnjih praznika.

Momčilo Đurić, jedan od nekoliko stotina građana koji su se okrenuli sve raširenijem izdavanju apartmana za dnevno korištenje, rekao je da su do sada stan izdavali po prosječnoj cijeni od 50 do 70 KM za dan, ali u novogodišnjem terminu su stan već izdali po dnevnoj cijeni od 150 KM.

“Za Novu godinu ugostićemo jednu slovenačku porodicu, kojoj je ovo prvi doček Nove godine u našem gradu”, rekao je Đurić.

Prema podacima gradske turističke organizacije, u gradu je zvanično registrovano 1.900 ležaja u hotelima, motelima i prenoćištima, dok je broj registrovanih kreveta koji se izdaju kao “stan na dan” svakog dana u porastu jer brojni građani napuštaju koncept mjesečnog izdavanja i prelaze na koncept “stana na dan”, privučeni mnogo većom zaradom.

Siniša Vidović, iz hotela “Vidović”, kaže da su njihovi kapaciteti za novogodišnje praznike gotovo popunjeni i da se ovih dana traži soba više.

“Prezadovoljni smo interesom turista iz cijelog regiona, koji su bukirali sobe u periodu novogodišnjih praznika. Kod nas mahom za novogodišnje praznike odsjedaju porodice sa djecom, a koliko se da primijetiti, najveći broj gostiju dolazi iz Slovenije i Srbije”, kaže Vidović.

U turističkim agencijama kažu da svakodnevno primaju pozive velikog broja turista iz regiona koji se interesuju za novogodišnji program i sadržaje tokom praznika.

Banjaluka je za predstojeće novogodišnje praznike pripremila atraktivan novogodišnji program pod sloganom “Banjaluka te zove”, čija će kruna biti veliki koncerti regionalnih zvijezda na “Krašovom” parkingu u centru grada.

Dan uoči Nove godine turiste će zabavljati Haris Džinović, u novu godinu ih uvode Željko Samardžić i Nikola Rokvić, a 1. janura nastupa Željko Joksimović.

Privlačenje turista

U Gradskoj upravi ističu da su u prethodnim mjesecima uloženi veliki napori i resursi da bi grad tokom praznika privukao što veći broj turista.

Milan Grubor, šef Kabineta gradonačelnika, ističe da podaci o popunjenim turističkim kapacitetima daju podstrek da se i narednih mjeseci nastavi u istom pravcu.

“Naš cilj nije da grad bude pun turista samo za vrijeme novogodišnjih praznika, nego da ih privučemo i na proljeće i ljeto”, rekao je Grubor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana