Socijalni stanovi spas za ugrožene

Nevena Bunić
Socijalni stanovi spas za ugrožene

Banjaluka - Socijalno ugroženi koji nisu u mogućnosti da samostalno riješe stambeno pitanje uskoro bi mogli od lokalnih vlasti da dobiju krov nad glavom, a grad će izdvojiti novac i za plaćanje stanarina ovim građanima.

Gradonačelnik Igor Radojičić je istakao da će koncept socijalnog stanovanja, koji podrazumijeva gradnju stanova za socijalno ugrožene osobe, zaživjeti u Banjaluci.

- U Kuljanima se već gradi nekoliko desetina takvih stanova i sad se donose nova akta koja regulišu tu oblast. Na idućoj sjednici Skupštine naći će se i prijedlog odluke o socijalnom stanovanju, što podrazumijeva gradnju stanova za socijalno ugrožene porodice. Te porodice će imati i pravo na subvenciju stanarine - kazao je Radojičić nakon sjednice Kolegijuma Skupštine grada na kojoj je odlučivano o temama rasprave na 25. sjednici parlamenta grada. Sjednica će biti održana 5. septembra, a na sastanku Kolegijuma je usvojeno svih 40 predloženih tačaka dnevnog reda.

Radojičić je kazao da će odbornici raspravljati i o usvajanju izvještaja o izvršenju budžeta za prvih pola godine.

- Imamo stabilan budžet. Grad je za prvih šest mjeseci ostvario suficit od 12 miliona KM. U to je uračunato šest miliona obveznica koje smo uspješno emitovali i šest miliona suficita od razlike između prihoda i rashoda. Ovaj iznos je tako visok iz razloga što su u toku projekti koje finansiramo, pa još nisu isplaćeni - rekao je Radojičić.

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić izjavio je da će na sjednici biti raspravljano i o prostoru za pijacu u Lazarevu koja je godinama neuređena.

- Prijedlog je da se riješi objekat u Lazarevu koji će biti pretvoren u rejonsku pijacu za potrebe Centra za razvoj poljoprivrede i sela - naglasio je Talić.

Na 25. sjednici odbornici će raspravljati i o javnom prevozu, kao i o izmjenama nacrta regulacionih planova u više dijelova grada. Diskutovaće i o ponovljenom nacrtu Regulacionog plana centralnog područja grada, jer je u javnoj i stručnoj raspravi bilo mnogo primjedbi i prijedloga.

Informacija o zaduženju grada od 30. juna ove godine takođe će biti predmet rasprave, kao i ugovor o zajmu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

Petrićevac

Zoran Talić je rekao da će na 25. sjednici Skupštine grada biti raspravljano i o izgradnji objekata mjesne zajednice, ambulante i vrtića na Petrićevcu.

- Radi se o izmjeni regulacionog plana u smislu da bude riješeno pitanje imovine gdje će se graditi ovaj objekat. Grad namjerava da otkupi jedno zemljište od mještanina Petrićevca kako bi bila pokrenuta izgradnja - kazao je Talić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana