Сарајево подржава Бањалуку у кандидатури за Европску пријестоницу културе

Срна
Сарајево подржава Бањалуку у кандидатури за Европску пријестоницу културе

Сарајево - Премијер Кантона Сарајево Един Форто рекао је данас да овај кантон жели да Бањалука добије титулу Европске пријестонице културе и да сарадњом са Кантоном Сарајево унаприједи ту понуду.

Форто, који је у Сарајеву разговарао са бањалучким градоначелником Игором Радојичићем, најавио је посјету кантоналног министра културе и спорта Мирвада Курића Бањалуци да би се разговарало о конкретним пројектима у области културе, с обзиром на то да се Бањалука кандидује за европску пријестоницу културе.

Он је навео да је договорена сарадња сарајевских општина са подручја Кантона Сарајево и Бањалуке у наредном периоду, те да је у вези са тим веома оптимистичан, а посебно када је ријеч о размјени искустава у области туризма и културе.

Форто је рекао да ће Кантон Сарајево бити домаћин делегацији из Бањалуке из Одјељења за туризам да би се радило на заједничким пројектима.

Радојичић је навео да је током састанка разговарано и о привреди и комуналним услугама.

“Надам се да ћемо упоставити још бољу сарадњу ресора, али и људи који су у привреди у обје административне јединице. Ово је јединствени економски простор у којем слобода кретања робе, људи и капитала треба да буде потпуна. Сувишно је постављање било каквих препрека”, нагласио је Радојичић.

Он је рекао да је током сусрета изнесен примјер јавно-приватног партнерства у области градског гријања, које је добро искуство и за друге области.

“Морали смо пресјећи и увести једну врсту јавно-приватног партнерства и од губиташа који је годишње правио више од 10.000.000 КМ минуса дошли до фирме која је прошле године имала 1.000.000 КМ плуса”, нагласио је Радојичић.

Он је навео да је било ријечи и о третману отпадних вода, те истакао да је једна од највећих инвестиција коју Бањалука реализује ове године у области водоснадбијевања с циљем да буде покривено више од 90 одсто сеоског приградског подручја.

“Можемо да пренесемо једни другима различита искуства да би се избјегле грешке”, рекао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана