Saradnja tjera otpad iz Vrbasa

Vesna Popović
Saradnja tjera otpad iz Vrbasa

Banjaluka - Mreža na rijeci Vrbas koja zaustavlja plutajući otpad nije održavana na adekvatan način zbog nedostatka novca, niti je preduzeće “Eko-centar Bočac jezero” u mogućnosti da zbrine sav pristigli otpad.

Potvrdila je to direktor preduzeća koje upravlja plutajućom mrežom Dragana Kovačević i dodala da se na mreži trenutno nalazi oko 6.000 metara kubnih otpada.

- Tom problemu treba pristupiti sistemski da bi bio pronađen način da sredstva budu obezbijeđena na godišnjem nivou - rekla je Kovačevićeva i dodala da je trenutna mreža puštena u rad u novembru 2013. godine te da je u njeno postavljanje uloženo 230.000 KM.

Kazala je da oko 95 odsto otpada dolazi iz opština Jajce, Donji Vakuf, Bugojno, Gornji Vakuf, a ostatak i pritokom Ugar iz opštine Kneževo.

- Od 2014. godine nemamo finansijsku podršku grada, a podrška je izostala i od ostalih opština koje imaju koristi od rada “Eko-centra” - rekla je Kovačevićeva.

S ciljem rješavanja ovog problema Inspektorat RS je pokrenuo inicijativu za sastanak, koji je održan 3. jula, a na kojem su pored predstavnika ove institucije prisustvovali i predstavnici preduzeća, ustanova, institucija, te lokalnih zajednica.

U Inspektoratu RS su rekli da je na sastanku usaglašeno da je potrebno pronaći pravne i finansijske modalitete koji će omogućiti nesmetano funkcionisanje preduzeća “Eko-centar Bočac jezero”, koje upravlja plutajućim mrežama.

- S obzirom na to da se preduzeće nalazi na granici RS i FBiH, te da većina otpada dolazi iz opština koje se nalaze uzvodno, na sastanku je zaključeno da je u rješavanje ovog problema neophodno uključiti i institucije FBiH. Na inicijativu Inspektorata RS dogovoreno je da se narednih dana održi sastanak u HE “Bočac” i da se obiđu plutajuće mreže, da bi bile dogovorene konkretne aktivnosti na rješavanju problema - rekli su u Inspektoratu.

Glavni republički vodni inspektor Miroslav Tanasić je kazao da su republički i gradski inspektori obavili nadzor funkcionalnosti plutajućih mreža.

- Utvrđeno je da se na akumulaciji Bočac nalazi više stotina metara kubnih raznog otpada čije se uklanjanje i selektovanje vrši veoma sporo - rekao je Tanasić.

Gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da je Banjaluka zainteresovana da se na toj lokaciji zadrži jedan oblik sakupljanja i čišćenja otpada, da to smeće ne bi išlo nizvodno prema gradu.

- Ne možemo finansirani ništa što je mimo javnih nabavki i zakonskih okvira. Prema tome ostaje nam da u narednom periodu nađemo odgovor na pitanje ko bi upravljao na toj lokaciji i ko bi sve to finansirao - rekao je Radojičić.

Dodao je da je u začetku ovog projekta bilo uključeno desetak opština, a da onda godinama niko sem Banjaluke nije uplaćivao novac.

- “Eko-centar” obezbjeđuje dio novca iz vlastitih prihoda, a dio od HE “Bočac”, što nije dovoljno za normalan rad. To stvara problem, može doći do ugrožavanja mreže i da smeće krene ka Banjaluci - rekao je Radojičić.

Novac

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman je rekao da otpad koji su zaustavile plutajuće mreže većinom čine drvo, plastika i ostali kabasti materijal.

- Preduzeće “Eko-centar Bočac jezero” zbrinjava taj otpada, ali nema dovoljno radnika da to obave kako treba zbog nedostatka novca. Na sastanku je rečeno da je tom preduzeću potrebno 200.000 maraka godišnje da bi taj sistem mogao funkcionisati - kazao je Kecman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana