Сарадња тјера отпад из Врбаса

Весна Поповић
Сарадња тјера отпад из Врбаса

Бањалука - Мрежа на ријеци Врбас која зауставља плутајући отпад није одржавана на адекватан начин због недостатка новца, нити је предузеће “Еко-центар Бочац језеро” у могућности да збрине сав пристигли отпад.

Потврдила је то директор предузећа које управља плутајућом мрежом Драгана Ковачевић и додала да се на мрежи тренутно налази око 6.000 метара кубних отпада.

- Том проблему треба приступити системски да би био пронађен начин да средства буду обезбијеђена на годишњем нивоу - рекла је Ковачевићева и додала да је тренутна мрежа пуштена у рад у новембру 2013. године те да је у њено постављање уложено 230.000 КМ.

Казала је да око 95 одсто отпада долази из општина Јајце, Доњи Вакуф, Бугојно, Горњи Вакуф, а остатак и притоком Угар из општине Кнежево.

- Од 2014. године немамо финансијску подршку града, а подршка је изостала и од осталих општина које имају користи од рада “Еко-центра” - рекла је Ковачевићева.

С циљем рјешавања овог проблема Инспекторат РС је покренуо иницијативу за састанак, који је одржан 3. јула, а на којем су поред представника ове институције присуствовали и представници предузећа, установа, институција, те локалних заједница.

У Инспекторату РС су рекли да је на састанку усаглашено да је потребно пронаћи правне и финансијске модалитете који ће омогућити несметано функционисање предузећа “Еко-центар Бочац језеро”, које управља плутајућим мрежама.

- С обзиром на то да се предузеће налази на граници РС и ФБиХ, те да већина отпада долази из општина које се налазе узводно, на састанку је закључено да је у рјешавање овог проблема неопходно укључити и институције ФБиХ. На иницијативу Инспектората РС договорено је да се наредних дана одржи састанак у ХЕ “Бочац” и да се обиђу плутајуће мреже, да би биле договорене конкретне активности на рјешавању проблема - рекли су у Инспекторату.

Главни републички водни инспектор Мирослав Танасић је казао да су републички и градски инспектори обавили надзор функционалности плутајућих мрежа.

- Утврђено је да се на акумулацији Бочац налази више стотина метара кубних разног отпада чије се уклањање и селектовање врши веома споро - рекао је Танасић.

Градоначелник Игор Радојичић је рекао да је Бањалука заинтересована да се на тој локацији задржи један облик сакупљања и чишћења отпада, да то смеће не би ишло низводно према граду.

- Не можемо финансирани ништа што је мимо јавних набавки и законских оквира. Према томе остаје нам да у наредном периоду нађемо одговор на питање ко би управљао на тој локацији и ко би све то финансирао - рекао је Радојичић.

Додао је да је у зачетку овог пројекта било укључено десетак општина, а да онда годинама нико сем Бањалуке није уплаћивао новац.

- “Еко-центар” обезбјеђује дио новца из властитих прихода, а дио од ХЕ “Бочац”, што није довољно за нормалан рад. То ствара проблем, може доћи до угрожавања мреже и да смеће крене ка Бањалуци - рекао је Радојичић.

Новац

Начелник Одјељења за инспекцијске послове Јанко Кецман је рекао да отпад који су зауставиле плутајуће мреже већином чине дрво, пластика и остали кабасти материјал.

- Предузеће “Еко-центар Бочац језеро” збрињава тај отпада, али нема довољно радника да то обаве како треба због недостатка новца. На састанку је речено да је том предузећу потребно 200.000 марака годишње да би тај систем могао функционисати - казао је Кецман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана