Сан о доградњи школе на Старчевици постао јава

Весна Поповић
Сан о доградњи школе на Старчевици постао јава

Бањалука - Основна школа “Бранко Радичевић” на Старчевици ове године прославља 60. рођендан, а најважнији поклон за ученике и наставнике јесте доградња ове образовне установе која је почела јуче и захваљујући чему ће настава у три смјене од идућег полугодишта бити укинута.

Изградњу осам учионица финансира Влада РС са 1,4 милиона марака. Ради се о дугогодишњем проблему ове школе која има превелики број ученика, а премало простора, због чега поједини ђаци иду у трећу смјену, која почиње у 15.10 и траје до 19.30 часова. Гужвама и компликованом распореду часова коначно ће доћи крај, а дугогодишњи сан о проширењу школе постаће јава. Почетку радова су присуствовали предсједница Владе РС Жељка Цвијановић, помоћница министра за предшколско, основно и средње образовање Радмила Коцић-Ћућић и градоначелник Игор Радојичић. Цвијановићева је рекла да је Влада РС захваљујући финансијској стабилности могла да финансира овај пројекат.

- Рад школе ће по завршетку радова бити организован на много бољи и квалитетнији начин с обзиром на то да више неће бити потребе за организацијом наставе у три смјене. Вјерујем да ћемо доградњом учионица олакшати живот и ученицима и њиховим родитељима, а свакако и наставницима - рекла је Цвијановићева.

Додала је да је у некој другој фази у овој школи  планирано да буде изграђена и фискултурна дворана.

- Финансирање тог пројекта биће један од задатака Владе РС - навела је Цвијановићева.

Честитајући руководству школе 60 година рада ове образовне установе, Радмила Коцић-Ћућић је нагласила да је важно да извођач радова испоштује рок и заврши доградњу за 120 дана.

- Циљ је да се друго полугодиште у овој школи одвија у новим учионицама - рекла је Коцић-Ћућић.

Радојичић је навео да ће доградњом бити побољшани услови рада у овој школи и подсјетио да је то највећа основна школа у граду.

- Она је једина школа која има проблем са мањком простора, а превеликим бројем ђака. Обично проблем представља то што школе немају довољно ученика. Настава је организована у превише смјена и доградња објекта се наметнула као оптимално рјешење, иако је разматрана и могућност изградње школа у насељу Ада и на врху Старчевице - казао је Радојичић.

Директорица ОШ “Бранко Радичевић” Дарија Мићић рекла је да ће нове учионице омогућити боље услове за одвијање наставе.

- То значи да нећемо имати три смјене, а настава у другој смјени почињаће у 13.30 часова. Ученици од другог до петог разреда сада наставу похађају у три смјене, а трећа смјена почиње у 15.10 часова - казала је Мићићева и додала да наставу у овој школи похађа 1.782 ученика у 69 одјељења.

Школа “Милутин Бојић”

Радмила Коцић-Ћућић је рекла да је у подручном одјељењу Основне школе “Милутин Бојић” у Верићима реконструисан кров.

- За реконструкцију столарије у подручном одјељењу у Мишином Хану одобрено је 70.000 марака и ту је у току тендерска процедура. Одобрили смо новац и за санацију мокрих чворова у централној школи у Поткозарју - казала је Радмила Коцић-Ћућић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана