С прољећем стиже обнова још једне куле тврђаве Кастел

Весна Поповић
С прољећем стиже обнова још једне куле тврђаве Кастел

Бањалука - Након улазне, још једна кула тврђаве Кастел биће обновљена, а радови ће започети с првим данима прољећа, тврде у Градској управи.

За адаптацију куле, у којој се својевремено налазио угоститељски објекат, из буџета града биће издвојено око 100.000 КМ, а Одјељење за комуналне послове већ је расписало тендер за избор фирме која ће то радити.

Начелник Одјељења Петар Билчар рекао је да почетак реконструкције куле зависи од брзине којом ће бити окончан поступак јавне набавке, али да очекује да би грађевинци могли ући на терен крајем марта или почетком априла.

- У питању је дио тврђаве гдје је некада био смјештен угоститељски објекат, а сада је тај простор девастиран. Средства за овај пројекат предвидјели смо у буџету за ову годину и надамо се да ће радови бити изведени квалитетно и у року од 90 дана по увођењу извођача у посао - рекао је Билчар.

Истакао је да су, у оквиру напора за ревитализацију необновљеног дијела тврђаве Кастел, недавно започели и радови на улазној кули чије је кровиште изгорјело у пожару 2013. године.

- Те радове, вриједне око 50.000 КМ, изводи београдско предузеће "Кото" - рекао је Билчар.

Почетком фебруара градоначелник Игор Радојичић рекао је да се нада да ће простор у кули која треба да буде обновљена бити прилагођен одређеној намјени.

- Тако смо урадили и са још неколико простора унутар Кастела, попут Камене куће, која је сада изложбени простор и још три куле које су употребљиве - казао је Радојичић.

Грађани сматрају да је тврђава Кастел један од симбола града, те да је добро што се улаже новац у њену обнову.

- То је локација коју свакодневно обилазе туристи, а поред тога, ту се сваке године одржавају бројне манифестације и концерти и важно је да сви они који дођу на Кастел буду безбједни - рекао је Дејан Ступар.

Реконструкција дијела тврђаве Кастел окончана је прошле године и уложено је 9,1 милион КМ обезбијеђених из фондова Европске уније и буџета града.

Комплетна обнова

За адаптацију комплетне тврђаве Кастел потребно је око 50 милиона КМ.

- Артиљеријска касарна је сигурно један од најинтересантнијих дијелова тврђаве и могла би се користити у различите намјене, када би била реконструисана. За те радове би требало око десет милиона КМ и то је новац који град тренутно не може да издвоји - рекли су раније у Градској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана