Rupe u prigradskim naseljima prve na redu

Vesna Popović
Rupe u prigradskim naseljima prve na redu

Sanacija udarnih rupa, te drugih oštećenja na saobraćajnicama trebalo bi da počne iduće sedmice, a prvi na redu su putevi u prigradskim naseljima Česma, Priječani, Šargovac i Motike.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić je rekao da će radove izvoditi preduzeće “Građenje Đurić” koje je izabrano putem pregovaračkog postupka.

- Potpisali smo ugovor o hitnim popravkama na saobraćajnicama, koje su zimus oštećene zbog lošeg vremena.

Riječ je o poslu vrijednom oko 249.000 maraka i radovi bi trebalo da počnu iduće sedmice - rekao je Sandić.

Dodao je da su bili primorani na ovakav korak dok se ne riješi pitanje tendera za održavanje gradskih i prigradskih saobraćajnica, vrijednog oko 2,5 miliona KM koji je blokiran. Grad je ranije objavio tender za izbor izvođača radova, a najpovoljniju ponudu je dostavilo preduzeće “Kozaraputevi”. Međutim, na tu odluku u maju se žalila firma “MG Mind” koja je učestvovala na tenderu, što je spriječilo Gradsku upravu da potpiše ugovor sa prvobitno izabranim preduzećem i počne sa sanacijom.

Sandić je kazao da dok god se ne donese konačna odluka o tom tenderu grad jedino na ovaj način može da angažuje firmu koja bi u međuvremenu mogla da obavi hitne popravke na saobraćajnicama.

- Nadam se da će žalba na tender ubrzo riješiti, ali mi nismo više mogli čekati. Imamo veliki broj hitnih naloga gradske inspekcije za popravke na saobraćajnicama, ali zbog problema koje imamo sa tenderom nismo mogli obaviti radove - rekao je Sandić.

Kazao je da je najkritičnija situacija u prigradskim naseljima, te da će odatle radovi i krenuti.

- U naseljima Česma, Priječani, Šargovac i Motike imamo mnogo oštećenja na trasama na kojima voze autobusi i one će biti među prvima sanirane. Ima dovoljno novca da obuhvatimo i gradska naselja, ali situacija u njima nije toliko alarmantna kao u prigradskim - kazao je Sandić.

Predsjednik Savjeta MZ Priječani Darko Škobić je rekao da bi popravke u tom naselju trebalo da počnu što prije jer ima mnogo oštećenja pogotovo na glavnoj saobraćajnici.

- Mnogo je udarnih rupa i vozila se ne mogu mimoići jer je put uzak.  Jedino rješenje je da se uradi kompletno nova dionica tog puta, ali pošto to trenutno nije moguće neka je saniraju kako bi ljudi koliko-toliko normalno mogli prolaziti i kako ne bi uništavali vozila - kazao je Škobić.

Makadamski putevi

Darko Škobić je rekao da bi trebalo riješiti i problem nekoliko makadamskih ulica koje su na uzbrdici iznad glavnog puta u Priječanima.

- Svaka jača kiša spere šljunak koji se naspe u tim ulicama na glavni put. S jedne strane mještani tih ulica imaju problem zbog rupa, a na glavnom putu ima mnogo nanosa šljunka koji moraju uklanjati bagerima - kazao je Škobić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana