Рупе у приградским насељима прве на реду

Весна Поповић
Рупе у приградским насељима прве на реду

Санација ударних рупа, те других оштећења на саобраћајницама требало би да почне идуће седмице, а први на реду су путеви у приградским насељима Чесма, Пријечани, Шарговац и Мотике.

Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић је рекао да ће радове изводити предузеће “Грађење Ђурић” које је изабрано путем преговарачког поступка.

- Потписали смо уговор о хитним поправкама на саобраћајницама, које су зимус оштећене због лошег времена.

Ријеч је о послу вриједном око 249.000 марака и радови би требало да почну идуће седмице - рекао је Сандић.

Додао је да су били приморани на овакав корак док се не ријеши питање тендера за одржавање градских и приградских саобраћајница, вриједног око 2,5 милиона КМ који је блокиран. Град је раније објавио тендер за избор извођача радова, а најповољнију понуду је доставило предузеће “Козарапутеви”. Међутим, на ту одлуку у мају се жалила фирма “МГ Минд” која је учествовала на тендеру, што је спријечило Градску управу да потпише уговор са првобитно изабраним предузећем и почне са санацијом.

Сандић је казао да док год се не донесе коначна одлука о том тендеру град једино на овај начин може да ангажује фирму која би у међувремену могла да обави хитне поправке на саобраћајницама.

- Надам се да ће жалба на тендер убрзо ријешити, али ми нисмо више могли чекати. Имамо велики број хитних налога градске инспекције за поправке на саобраћајницама, али због проблема које имамо са тендером нисмо могли обавити радове - рекао је Сандић.

Казао је да је најкритичнија ситуација у приградским насељима, те да ће одатле радови и кренути.

- У насељима Чесма, Пријечани, Шарговац и Мотике имамо много оштећења на трасама на којима возе аутобуси и оне ће бити међу првима саниране. Има довољно новца да обухватимо и градска насеља, али ситуација у њима није толико алармантна као у приградским - казао је Сандић.

Предсједник Савјета МЗ Пријечани Дарко Шкобић је рекао да би поправке у том насељу требало да почну што прије јер има много оштећења поготово на главној саобраћајници.

- Много је ударних рупа и возила се не могу мимоићи јер је пут узак.  Једино рјешење је да се уради комплетно нова дионица тог пута, али пошто то тренутно није могуће нека је санирају како би људи колико-толико нормално могли пролазити и како не би уништавали возила - казао је Шкобић.

Макадамски путеви

Дарко Шкобић је рекао да би требало ријешити и проблем неколико макадамских улица које су на узбрдици изнад главног пута у Пријечанима.

- Свака јача киша спере шљунак који се наспе у тим улицама на главни пут. С једне стране мјештани тих улица имају проблем због рупа, а на главном путу има много наноса шљунка који морају уклањати багерима - казао је Шкобић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана