“Робот-тоалет” мијења старе кабине у Бањалуци

Ивана Кардум
“Робот-тоалет” мијења старе кабине у Бањалуци

Бањалука - Пластичне тоалет-кабине испред Музеја савремене умјетности РС које представљају ругло у самом срцу града ускоро би требало да буду уклоњене јер је у плану постављање савременог “робот-тоалета”.

Први самочистећи, аутоматски јавни тоалет биће инсталиран почетком идуће године на паркингу некадашње старе аутобуске станице у центру града, најављено је из Одјељења за комуналне послове.

Начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар очекује да би тендерска процедура требало да буде завршена до краја године, након чега би услиједило инсталирање првог аутоматског тоалета у граду.

- Овај тоалет ће, између осталог, бити доступан и за особе с инвалидитетом, а осим аутоматског чишћења, опремљен је и такозваном антивандал опремом ради обезбјеђења трајности и безбједности - рекао је Билчар.

Према најавама из надлежног одјељења, коришћење овог јавног тоалета највјероватније ће бити наплаћивано јер су искуства из других градова показала да је на тај начин најбоље управљање оваквим објектом.

Билчар је казао да би стављањем у функцију новог тоалета биле уклоњене покретне тоалетне кабине које се налазе испред Музеја савремене умјетности РС.

- У времену иза нас имали смо много пријава и жалби грађана због покретних тоалета на паркингу Музеја савремене умјетности. Међутим, нисмо их могли уклонити док не обезбиједимо алтернативно рјешење, што ћемо сада и учинити - казао је Билчар.

Један од оних који је указивао на то да пластичним тоалетима није мјесто поред Музеја и споменика “12 беба” је и Станислав Бркић, који је иначе представник градске организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС. 

- Похвално је што је Одјељење за комуналне послове бар на једној локацији у градском језгру ријешило овај проблем. Важно је да ти тоалети не буду ругло града и извор заразе љети, као што сам упозоравао, али нико до сада није реаговао. Разговарао сам јуче са једном од чланица на конкурсу за европску културну престоницу, која ми је захвалила на тим информацијама, те обећала да ће учинити све како би то било исправљено. Ако ће тај тоалет имати воду и све потребно, онда ме та инвестиција радује - рекао је Станислав Бркић.

Јавно купатило

Недавно је изграђено и јавно купатило у оквиру Удружења “Мозаик пријатељства”. Купатило има три туш-кабине, три тоалета и кабине за пресвлачење. Просторије за ову намјену “Мозаик пријатељства” добио је на коришћење од града у насељу Обилићево, гдје већ годинама ради и њихова јавна кухиња “Оброк љубави”. Корисници могу сваки радни дан од осам до 16 часова добити све што им је потребно за купање. Купатило је изграђено захваљујући донацијама добрих људи, волонтера и донатора. Обавеза корисника је да среде коришћено купатило након купања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана