Ријешено 1.400 проблема по пријавама грађана

Бранкица Смиљанић
Ријешено 1.400 проблема по пријавама грађана

Бањалука - Више од 1.400 пријава грађана, и то углавном оних који се односе на разне комуналне проблеме, успјешно је ријешено у прошлој години, захваљујући мобилној апликацији “Грађанска патрола”.

Шеф Канцеларије за грађане Николина Рачић истиче да су у Градској управи изузетно задовољни оствареним резултатима поменуте мобилне апликације, која је, захваљујући донацији информатичке компаније “DVC solutions”, покренута у мају прошле године.

Позвала је грађане да активно користе ову апликацију, односно да фотографишу све уочене проблеме и пријављују путем “Грађанске патроле”.

- Сама чињеница да градске службе, на основу ових пријава, сваког мјесеца рјешавају око 200 уочених проблема довољно говори о значају ове апликације. Захвални смо грађанима који нам шаљу пријаве, а наш посао је да свака пријава буде ријешена у најкраћем року. На овај начин грађани су и те како допринијели рјешавању свакодневних проблема са којима се градске службе свакодневно суочавају - истиче Рачићева.

Према евиденцији Канцеларије за грађане, највише пријава односи се на комуналне проблеме, најчешће непрописно паркирање, одлагање отпада, оштећење јавног зеленила, псе луталице, пуштања прегласне музике...

- Поред тога, значајан број пријава односио се и на оштећења саобраћајница, уништене саобраћајне знакове, али и рад зимске службе. Такође, евидентиран је знатан број пријава и у вези са непрописним прекопавањем јавних површина, неиздавањем фискалних рачуна, као и прекорачењем радног времена. Према евиденцији градских служби, до сада је ову апликацију инсталирало 3.870 Бањалучана . казали су у градској Канцеларији за грађане.

Студенткиња Смиљана Ђукић је рекла да је инсталирала апликацију кад је видјела кучиће на улици код контејнера.

- Имам мачку код куће и нисам могла да гледам на улици да кучићи немају свој дом и некога ко брине о њима. Одмах сам инсталирала апликацију и затражила помоћ, која је убрзо стигла, јер сам касније отишла да видим шта се дешава и кучића није било - казала је Ђукићева.

“Грађанска патрола” је информатичка апликација путем које суграђани могу да пријаве комуналне проблеме и доступна је путем постојећих платформи “Play store” и “App store”, потпуно бесплатно.

Ова апликација омогућава да грађани путем својих мобилних телефона на лицу мјеста, било гдје у граду и било када, фотографишу одређени проблем на који наиђу и да о томе, путем апликације, обавијесте надлежну градску службу, која ће даље предузимати потребне кораке.

Апелује се на грађане да буду дио градске заједнице и помогну у рјешавању градских проблема путем ове апликације.

Корисници

Апликацију “Грађанска патрола” заинтересовани могу активирати без регистрације и без просљеђивања личних података. Све прослијеђене пријаве су анонимне.

- Апликација је примарно намијењена за пријаву неправилности које је потребно санирати, као што су неисправна саобраћајна сигнализација, оштећења јавних површина - коловоза, тротоара, пјешачких зона, дивље депоније, неисправни контејнери, онечишћења и оштећења зелених површина, зачепљени сливници, оштећења парковске опреме, надстрешница на аутобуским стајалиштима, уређаја на паркингу, неисправне јавне расвјете, стубића и ограде - казали су у Градској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана