Riješena zabuna u vezi sa skretanjem ulijevo na semaforu kod Kramara

nezavisne.com
Riješena zabuna u vezi sa skretanjem ulijevo na semaforu kod Kramara

Banjaluka - ​Nova pravila u radu semafora na raskrsnici na ulazu u grad kod "Kramara" iz smjera prijedorske petlje i na skretanju za Rakovačke bare, koja su aktivna od 21. avgusta, ostaju na snazi uz manju izmjenu, koja se odnosi na zaštitnu fazu za lijeva skretanja.

Slavko Davidović, šef Odsjeka za saobraćaj i puteve, rekao je da su od 21. avgusta semafori na raskrsnici kod "Kramara" radili s testnim programom rada, koji je prilikom skretanja ulijevo stvarao zabunu kod vozača.

"Taj program je urađen na osnovu sprovedenog brojanja saobraćaja i utvrđivanja strukture saobraćajnog toka", rekao je Davidović.

On je dodao da programom nije bilo predviđeno, kao prije, da postoji posebna faza samo za lijevo skretanje, odnosno da postoji posebno vrijeme namijenjeno samo za skretanje lijevo, a da ostali učesnici u saobraćaju imaju crveno svjetlo.

"Program je podrazumijevao tzv. smaknute faze i na ovakav način npr. trenutno rade semafori na raskrsnicima kod servisa 'Vidović', kod Gimnazije, kod Pozorišta i još nekim saobraćajno opterećenijim raskrsnicama, ali su se samo na raskrsnicu kod 'Kramara' žalili", istakao je Davidović.

Dodao je da su u testnom periodu izvršene dodatne analize te je korigovan testni program rada semafora, koji takođe ne podrazumijeva da postoje posebne faze isključivo za lijeva skretanja, već određena zaštitna faza za lijeva skretanja u okviru postojećih faza na glavnom pravcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana