Riješen problem baraka u naselju Lazarevo

Srna
Riješen problem baraka u naselju Lazarevo

Banjaluka - Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičć rekao je danas da će stanovnici takozvanih baraka u naselju Lazarevo moći da se u zemljišnim knjigama upišu kao vlasnici i stambenih objekata i okućnice, čime će, poslije višegodišnje neizvjesnosti, biti riješen najveći problem mještana ovog naselja.

Radojičić je rekao novinarima da Banjaluka odustaje od vlasništva nad tim zemljišnim česticama u naselju Lazarevo, što će omogućiti da vlasnici baraka konačno riješe ogroman problem zbog kojeg su bili onemogućeni da trajno rješavaju stambeno pitanje. “Kada pribave potrebne dokumente i upišu se kao vlasnici, imaće potpuno čistu pravnu situaciju sa svojim vlasništvom”, istakao je Radojičić i naveo da se procedura sprovodi u područnoj jedinici Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

On je naveo da postupak mogu pokrenuti svi vlasnici baraka nezavisno od toga da li je na njihovim parcelama važećim regulacionim planom predviđena izgradnja individualnih stambenih objekata ili zgrada.

Barake u Lazarevu podignute su 1970. godine, kao privremeno rješenje za stanovnike koji su izgubili svoje domove u katastrofalnom zemljotresu 1969. godine.

U međuvremenu, većina nosilaca stanarskog prava nad barakama, kojima je rok trajanja istekao još prije 20 godina, otkupila ih je u postupku privatizacije stanova, ali nije bila u prilici da na tom mjestu gradi kuće zbog toga što su zemljišnim knjigama mogli da se upišu samo kao vlasnici zemljišta ispod baraka, ali ne i okućnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana